En İyi 10 Pearl Jam Şarkısı


Günlük haleti ruhiyemize göre değişiyor efenim böyle Top 10 listelerindeki sıralamamız. Pearl Jam tüm albümlerini dinlemekle gurur duyduğum ender gruplardan birisidir. O kadar üretken bir gruptur ki, bazen acaba dinlemediğim şarkı kaldı mı köşede bir yerde diye merak ederim. Konser, Best Of, Entry falan hepsini dinlemişimdir. Grunge dörtlüsünün en uzun soluklusu, Seattle'ın Ray Allen'dan önceki medarı iftarı Pearl Jam, bir akşam üzeri gelip Black ile bileklerinizi kesebilir, Given to Fly ile kanatlandırabilir. Daha fazla belli etmeden listeyi yazayım bari... Bu arada kıydığımız onlarca daha güzel şarkısı vardır elbet, o yüzden utanç içinde kalabilirim gelmesi mümkün tepkilere hak vererek... (Dinlemek için şarkı adlarının üstüne basın.)

10-Leaving Here / Albüm: Home Alive! Güzel akorların ardından giren Eddie Vedder'in agresif sesi sizleri kadına uygulanan şiddete hayır demeye çağırıyor. Bir toplama albüm, hayır işi için Pearl Jam söylemekten kaçınmamış. "Hey arkadaşlar, haberleri duydunuz mu?" dedikten sonra "oooo, yeeea" diye kopan bekvokalde ayrı bir güzellik. Söz olarak zayıf kalsa da, müzik güzel...

9-Soldier of Love / Albüm: No Boundaries. Pearl Jam'in Kosova mültecilerine yardım için hazırlanan bu toplama albümde söylediği şarkı (türkü mü desek hatta) türünün oldukça dışında. Tam bir tribün şarkısına benziyor yer yer. Hani Çarşı falan yazsa bir beste paşa paşa söyler tribünler. Türk kulağına yatkın bir şarkı. He öyle dedikse, saz kanun var, bir de dansöz oynatırız demedik. Aslında bir cover zaten. Orijinali Arthur Alexander'ın fakat o kadar güzel söylemiş ki Eddie koymasam olmazdı.

8-Lukin / Albüm: No Code. No Code'un bir küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk şarkısı. 1 dakika 1 saniyelik süresiyle tüm jeneriklerin favorisi. Eddie Vedder'in sert vokali ve hayvani hissiyatını yansıttığı minimal bir şarkı. Ee, grunge dediğin şey minimal zaten neyse. Yanılmıyorsam Seattle Supersonics'in devre arası şovlarında çalıyordu bir dönem, hala çalıyor mu bilemiyorum. "Süpermarketin önünde durdum, insanlar köpekmişim gibi bana bakıyordu..." Dolabı açıp biranı içmeye değer bazen hayat...

7-I Got ID / Albüm: Merkin Ball (EP). Dudakları titreyen, tırnakları yenmiş bir şarkı. Gitmişi geri döndürmeye çalışan bir adamın mücadelesi. Yine boş rafların, kırık kalplerin, problemli düşüncelerin, hayalle gerçek arasında yaşayan şarkısı. "Geçtim sınırı gece sen beni sıkı sarınca, bedelini ödedim seni saramayarak gerçek dünyada..."

6-Tremor Christ / Albüm: Vitaology. Çok güzel bir giriş. Küçük sırların titreşimlerinin depremlere dönüşebileceğini anlatan bir tema. Kişisel bir isyanın şarkısıdır Tremor Christ ve bence Vitalogy'nin gülüdür gülü. "Fidye ödenir. Şeytan fısıldar hoş sözler, muzafferdir eğer önce yetişebilirse melekler..." Küçük okyanuslar büyür, büyük dalgalarla... Çok güzel bir ruh şarkısı.

5-Black / Albüm: Ten. Ten benim için en iyi Pearl Black albümüdür. Pozitif ayrımcılık olmasın diye Black'e biraz kıydım aslında. Black dördüncü ve üçüncü şarkıya çok yakındır benim için, hatta daha iyi şarkıdır. Fakat onlardan daha bunalımlı ve hezeyanlı hali beni hüzünlendirir çokça, çok dinlemek istemem bazen. Giydiği her şeyi size bırakan bir sevginiz varsa ve unutamadıysanız, bilek kesme garantili... "Biliyorum, giydiği her şeyi bana bırakmıştı. Şimdi derli ellerim her şeyin içine karıştığı bulutların altında kenetlendi" diyor Vedder Reis. 

4-Light Years / Albüm: Binaural. 2000 sonrası "Yeni Pearl Jam" döneminin en güzel şarkısı. Eddie bu şarkıda tahtadan yapılma bir çekiç kullanıyor gerçekten de. Kafamıza sözleri çakarken çok acıtmıyor ama boğazımıza bir şeyler düğümlüyor. "Biz taştık ama ışık bizi yıldız yaptı" gibi güzide bir dize de içeriyor.

3-Smile / Albüm: No Code. Ten'den sonraki en iyi Pearl Jam albümü No Code'un çok basit sözlere sahip olmasından dolayı mıdır nedir en çok ağza takılan şarkılarından biridir Smile. Başlarda giren harmonica şarkıya inanılmaz bir tat katıyor. Pearl Jam'ın slow olarak nitelendirilebilecek en güzel şarkılarından biridir bence. Vedder "Three crooked heart swrills all around her" derken hüzünlenmek elde değil.

2-Once / Albüm: Ten. Once aynı sözlerinin içeriği gibi kontrolsüz bir şarkı. İçinden geldiği gibi çalınan ve sert bir tinsellikle söylenen. Eddie Vedder benim için en iyi üç vokalden biridir zaten de, şu parçada artık inanılmazı başarıyor diyebilirim. Giriş melodisi çok hoşuma gidiyor (fena hâlde esinlenmiş bir Yüksek Sadakat şarkısında alaturkalaştırılmıştı) her şeyden önce bu şarkının. Bir zamanlar kendimi kontrol edebilirdim, bir zamanlar kendimi kaybedebilirim... Maddi veya manevi bir suça kayan bir adamın psikolojisi...

1-Even Flow / Albüm: Ten. Ten'den bir şarkı daha. Bir şarkıya böyle girmek ayıptır diğer gruplara. Bir vokalin freezin' diye kadife sesiyle uzunca seslenmesi de bir el gibi çeker sizi şarkının kıyılarına. Şu sözün güzelliğine bir bakın; "(He) Rest his head on a pillow made of concrete." Meâli "başını betondan bir yastıkta dinlendiriyor." Fonetikte kayba uğrasa da yine de güzel söz. Şarkı kaydedilirken dörtten fazla versiyon oluşmuş. Eleme usülü ile albüme alınacak versiyon belirlenmiş. Diğer versiyonlara Alive maxi single'da ve Rearview Mirror seçkilerinden ulaşabilirsiniz. Çılgınlığın ve fakirliğin sınırında dolaşanların, dilencilerin, evsizlerin şarkısı... Müzikal yorumda beni en çok coşturan şarkı olarak listemde birinci sıradadır. Şarkılardaki aşktan meşkten bıktık, diyen adamın da parmak ucu şarkısıdır.

Mansiyon: Jeremy / Albüm: Ten.
Jüri Özel Ödülü (!): State Of Love and Trust / Albüm: Singles Soundtrack

Daha fazla ödül uydurmadan kapatayım bari konuyu...

Yorumlar

İpek dedi ki…
i am mine'da eklenebilir bi yerlere esasen. yaşam boyu onur ödülü misal.
Dejan dedi ki…
Valla daha ne ödüller uydururdum da utandım artık :)
Osman Danacı dedi ki…
1. Alive
2. I Am Mine
3. W.M.A.
4. Given To Fly
5. Black
6. Smile
7. Go
8. Daughter
9. Even Flow
10. Red Mosquito
Dejan dedi ki…
@Osman Danacı

Given to Fly ve Alive da listeme girebilirdi aslında. Zor iş Pearl Jam top 10 yapmak :)