Durdurulamaz ve Tony Scott'ın Üç Dönemi

İçinde bol miktarda kimyasal madde ve mazot bulunan bir tren, sürücüsünün işgüzarlığı nedeniyle kontrolden çıkar ve insansız bir şekilde yol almaya başlar. Hızı arttıkça daha da tehlikeli hâle gelen tren, nüfusun yoğunlaştığı bölgelere ilerledikçe, içinde bir okul gezisinin ve de ayrıyetten vagon toplayarak ilerleyen başka bir katarın güzergâhına girer...

İlk defa izlediğimiz bir şey değilmiş gibi görünüyor. Ortamın demiryoluna dönüşmesi biraz daha kabul edilebilir hâle getiriyor belki; ama yine de "patlak fren" senaryolarından birisi. Tabi filmi çeken Tony Scott olunca insan merak etmiyor da değil. İlginç adam Scott kardeşlerin küçüğü. Hunger'la iyi girişinde sonra hemen Bruckheimer & Simpson ikilisinin hit filmlerine imza atmıştı. Top Gun ve Beverly Hills Cop II ile başlayan ortaklık uzun yıllar devam etti. The Last Boy Scout ve Days of Thunder B&S prodüksüyonu ilk dönem filmleri arasındaydılar. (vasattılar şüphesiz) Fakat 1993 Scott'un en önemli yılıydı. Quentin Tarantino'nun çekmediği en iyi Quentin Tarantino filmi olan True Romance ile zirvedeki yönetmenler arasına katıldı. Basit 80'ler aksiyonu değil, 90'ların nitelikli aksiyonlarına da geçişi aslında aksiyonlu olan ama hiç de bir aksiyon filmi olmayan True Romance'a borçlu. Bu ikinci dönemin başlangıcı ile arkadan gelen Crimson Tide, Enemy of The State, The Fan, Spy Game, Man on Fire... bunların hepsi iyi filmler; hatta ilk ikisi aksiyon klasikleri. Fakat Domino ile beraber gelen düşüş muazzam. Domino'nun büsbütün kötü bir film olmasının yanı sıra bütçesinin yarısını dahi çıkaramamış olması Scott'a yine de mesafeli davranılmasına neden olmadı. Jerry imdada yetip yönetmene Deja vu'yu çektirdi, film bütçesinin iki katı kâr etti ama eski Scott çıtasının aşağısındaydı.. Kötü yeniden çevrim Taking of Pelham 1,2,3'ü ise hiç saymıyorum bile.

Şimdi kısa Tony Scott nostaljisinden sonra Durdurulamaz'a geri dönelim. Film ilk-iki dönem filmleri arasında kötü görünse de, üçüncü dönem filmleri arasında iyi film olarak görünüyor. Tony Scott'ın en iyi işlerinden biri değil ama üstündeki ölü toprağını atması için bir moral olabilir. Denzel & Scott ortaklığının yanına bir de, yeni Kaptan Kirk'ümüz Chris Pine ve neresini beğendiğimi bilmesem de beğendiğim güzel Rosario Dawson da katılıyor. Filmin geri planında adam kayırmaca, ön yargılar, aç gözlü şirketlere çok hafifçe dokunulurken, aksiyon dozu da belli bir seviyede tutulmaya çalışılıyor. Çok sönük kalan Will Colson'ın (Chris Pine) karısı ile olan durumu ve yine Frank Barnes'ın (Denzel Washington) (soyada bak, saygılar siyahi abiler!) kızlarıyla ilgili yan hikayeler daha çok iki karakterin arasındaki muhabbetti sağlaması ve "seyirciye ulan iki saattir oturduk bön bön vagon izliyoruz" dedirtmemek için sanki. Denzel karizmasını koyuyor yine, Pine biraz sönük. Rosario vasat. Bir de teknisyen ucube Ned Oldham ile hor görülen Güneylilere bir selam var sanki... Dewey karakterini oynayan Ethan Suplee ise kendinden beklenen hareketi yaptı. Bu filmde başka da bir şey yapamazdı. Hani bu "oyun bozan" olacak bir bilgi bile değil şu an. Filmin ilk karesinden itibaren ne yapacak diye bekliyordum.

Sonuçta Unstoppable; ikinci dönem Tony Scott eserlerinin eline su dökemez. Hem de hiçbirinin. Ama üçüncü dönemin en iyi filmi sanırsam. İlk dönem içinde ise fikirlerim karışık. Orada stiller farklı olmasına rağmen ortalamaya oturabilir. Bu film o döneme göre daha ciddi tonda gidiyor, havası farklı; fazla kıyas yapamadım. O filmleri bebeyken izlediğim için de olabilir. Yine de şöyle demek gerek nihayetinde, Tony Scott filmografisinde ilk dönem filmlerinden Beverly Hills Cop II'den daha üstte olduğu açık. Genel itibariyle ise Tony'nin vasat işlerinden. Ama Tony'nin vasatı da, sadece seyir zevki bekleyerek, oturup izlenebilir şüphesiz. Konunun aksiyondan başka vaadettiği fazla bir şey yok takdir edersiniz. 

  • Orijinal adı: Unstoppable
  • Türkçe adı: Durdurulamaz
  • Yönetmen: Tony Scott
  • Yapım yılı: 2010
  • Oyuncular: Denzel Washington (Frank Barnes), Chris Pine (Will Colson), Rosario Dawson (Connie), Kevin Corrigan (Dedektif Werner), Nev Temple (Ned Oldham), Ethan Suplee (Dewey), Kevin Chapman (Bunny), Jessy Schram (Darcy Colson)
  • Tür: Aksiyon
  • Yapım: ABD
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel Puan (Kaan Kavuşan): 3 orta.

Yorumlar