Işın Kılıcı Stilleri

Obi-Wan Kenobi bir Soresu ustası. Ataru çalışmışlığı da var.

Bu aralar tekrar Yıldız Savaşları'na sardım, yer yer açıp youtube'dan düello sahnelerine falan bakıyorum. İnanılmaz çeşitleri var ışın kılıcı kullanımının, ben de ucundan biliyordum ama kim ne kullanırmış iyice araştırayım dedim. Yazacaklarım Jedi Akademisi'nde adaylara verilen, kabul edilmiş ana stiller.

Stil 1, Shii-Cho: Sarlacc'in stili diye de anılan bu formda, geliştirilen ilk ışın kılıcı tekniğidir. Geleneksel kılıçtan esinlenerek ışın kılığı tekniklerine aktarılmıştır. Genelde Sith Lordları ve Karanlık Jedaylar tarafından tercih edilmiştir. Padavan adaylarının temel eğitimlerinde de ilk olarak öğretilen, dengeli ama rakibin hamlesine göre geliştirilen bir stildir. Genelde yuvarlak çizen hareketlerle atak ve defans yapılır. Atakta vücudun temel bölgelerini hedef alırken kesin hamlelere yönelir, güçlü kas hareketleriyle saldırılır; defansta ise ihtiyatlı, konsantre bir duruş gösterilir. Bu stili kullananların asıl güdüsü sıyrık dahi almamaktır. En basit tekniklerden biri olmakla beraber, gücünü basitliğinden alır. Bire bir düellolarda etkili değildir ama çoklu mücadele ve tabancalara karşı etkilidir. Ölümcüldür, yaralama ve zarar vermeden yenme amacı gütmez.
Ustalar: Jedi Kit Fisto, Obi-Wan Kenobi (bazen), General Greivous (bazen)
Genişletilmiş evrendeki ustalar: Lucien Draay, Sürgün, Usta Kirlocc, Usta Kento Marek, Galen Marek.

Kit Fisto, Shii-Cho'da ustalaşmış Jedaylardandı, Klon Savaşları'nda, General Greivous'a karşı, daha sonra ise Palpatine'e karşı dövüştü

Stil 2, Makashi: Diğer adı Ysalamir'in Tarzı. Karşılıklı düellolarda kullanılmaya en elverişli stillerden biri olan Makashi tekniği, Shii-Cho tekniğinin de tam zıttı sayılabilir. Az güç harcayıp, rakibinin yorulmasını beklemek temel prensiplerden birisidir. Önce savuşturup açık bulmayı, sonra bu açığa saldırmayı düşünür. Yüksek konsatrasyon, kesin refleksler isteyen narin ve etkili stildir. Yuvarlak savurma hareketleri yerine; saplama ve yandan doğrusal kesme hareketleri tercih edilir. Gelende kılıç tek elle tutulur ve böylece hareket kabiliyeti arttırılır. Makashi uygulayanlar genelde hassas, kararlı, sakin ve kendini beğenmişlik derecesinde kendine güvenen ustalardır. Mücadele sırasında ayak hareketlerini de kullanıp rahat hareketler ederler ve beklenmedik hamleler yapmayı kendilerine felsefe edinirler. Stil ışın tabancaları ve çok rakibe karşı Shii-Cho kadar etkili değildir.
Ustalar: Kont Dooku, General Greivous, Usta Shaak Ti.
Genişletilmiş evrendeki ustalar: Kento Marek (bazen), Karanlık Jedi Sora Bulq.

Kont Dooku bu Makashi'nin savunucularından

Stil 3, Soresu: Mynock'un stili adıyla da anılan bu stil, savunma alanında büyük potansiyele sahiptir. Jeday akademisince kabul edilen yedi ana stilden en defansif olanıdır. Çok kişiyle dövüşürken veya ışın tabancalarına karşı etkili olur ama düellolarda da etkilidir. Bu teknikte kılıç çift elle, vücuda son derece yakın durumda tutulur. Küçük hamlelerle az enerji harcanır. Kol yuvarlak hareketlere gerek duymadan hızlı, keskin ve kısa hareketler yapar, böylece bütün vücuda koruma sağlanır. Bu da tekniğin açık vermesinin oldukça güç kılınmasını sağlar. Soresu, gücünü ihtiyatlı ve savunmacı bir teknik olmasından alır ve rakibi yorar. Obi-Wan Kenobi, Usta Qui-gon Jinn'den sonra bu tekniği kullanmaya başlamış ve ustalaşmıştır. Minimalist bir tekniktir, rakibin ölümcül hareketlere maruz kalması istenmiyorsa, zaman kazanılması gerekiyorsa uygulanışı uygundur ama istenilirse ölümcül de olabilir. Refleks, sabır ve pozisyon bilgisi önemlidir.
Ustalar: Obi-Wan Kenobi, Luminara Unduli, Barriss Offee, Luke Skywalker (bazen)
Genişletilmiş evrendeki ustalar: Sürgün (bazen), Darth Traya, Kas'ım, Darth Bane, Darth Zannah, Galen Marek (bazen), Usta Rahm Kota.

Obi-Wan Kenobi en başta ustası gibi Ataru uygularken daha sonra Soresu'ya geçiş yapmıştı
Stil 4, Ataru: Şahin-Yarasası tekniği diğer adı olan bu teknik, Eski Cumhuriyet yıllarına kadar dönen bir yaygınlığa sahiptir. Saldırgan ve düellolarda etkilidir. Uzun dövüşlerde rakibe boşluk ve nefes alacak zaman dahi bırakmamak felsefesiyle sürekli aktif kalmayı gerektirir. Gerek atak, gerekse savunmada Güç'ün kullanımından da yararlanılarak yapılması imkansız görünen akrobatik hareketler yapılır, ayrıca gücün öngörüsü kullanılır. Kullanıcısının sürekli hareket yapmak zorunda olması yer yer bir dezavantaja dönüşse de, en büyük ışın kılıcı üstatları bu stili tatbik etmişlerdir. Geniş açıyla her türden (yuvarlak çizerek, yandan kesmeler ve kafa üstünden direk vuruşlar) yapılan hamlelere ve kuvvetli vuruşlara sahip olan bir stildir. Yüksek hız, iyi kondisyon ve kuvvetli kollar gerektirir. Ayak hareketleri sürekli aktiftir ve kullanan kişi belini de iyi döndürebilmelidir. Diğer stillerin aksine eskrimle ve zıplayarak da savunma yapılır.
Ustalar: Usta Yoda, Usta Qui-Gon Jinn, Luke Skywalker (bazen), Shaak Ti (bazen), Ahsoka Tano (bazen), Aayla Secura.
Genişletilmiş evrendeki ustalar: Kyle Katarn, Alema Rarr, Vandar Tokare, Mara Jade Skywalker.

Qui-Gon Jinn, bir Yoda değildi ama Ataru'nun en önemli uygulayıcılarındandı
Stil 5, Shien-Djem So: Krayt Ejderi'nin stili diye de bilinen bu stil, Soresu'dan geliştirilmiş bir stildir. Soresu'nun defansif ve ihtiyatlı hareketlerinin çok fazla zaman ve enerji kaybına yol açtığını düşünen ustalar, kendi fırsatlarını yaratamamaktan şikayet ediyorlardı. Bu yüzden Soresu'nun hamle kapasitesini genişleten, Makashi ile harmanlayan sentez bir stil geliştirme ihtiyacı duydular. Amaç rakibin hareketlerini kontrol altında tutmaktı. Daha nazik ve serbest hamlelerle hızlı bir biçimde yapılan kolu Shien, yine hızlı olmasına rağmen daha sert, kuvvet gerektiren ve atakta akrobatik olmayan ataru hamlelerini (baş üstünden dikey kesme, yan kesme, yuvarlak hamle) yapmayı gerektiren koluna ise Djem So denir. Stil aynıdır ama kişinin fiziksel özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Vuruşlar kuvvetlenip zayıflar. Djem So hareket alanını kısıtlı kullandığı için, Shien ise teke tekte kuvvetsiz kaldığı için dezavantajlara sahiptir.
Ustalar: Anakin Skywalker, Usta Plo Koon, Luke Skywalker, Ahsoka Tano, Darth Maul (bazen).
Genişletilmiş evrendeki ustalar: Galen Marek, Zez Kai-Ell, Vrook Lamar.

Darth Vader olup, tüm stilleri sentezlemeden önce Anakin Skywalker, Shien-Djem So uyguluyordu

Stil 6, Niman: Bir diğer adı Diplomat'ın stili olan bu teknikte çift ışın kılıcı, iki elde kullanılır ve iki kılıç kullanılan stillere bir giriş niteliği taşır. Tüm diğer beş stili dengelemeye, onlardan biraz biraz da olsa bir şeyler almaya dayanan yapısıyla kullanıcısına bir dalda ustalaşması imkanı vermemektedir. Buna karşın her şeyden bir şeyler kattığı için en azından her stile yatkın, hepsinde usta olmayan ama yetkin bir kullanım belirler. Jeday diplomatlar için uygundur. Böylece temel eğitimleri fazlasıyla alırken kılıç çalışmak yerine, diplomasi ve güce odaklanırlar. Zayıf bir stil olmamasına rağmen sınırları vardır, teke tek çarpışmalar sırasında güç kullanarak, güçte kuvvetli olanlara avantaj sağlar. Darth Maul bu stilinin kalıplarını aşmış Sithlerden biridir.
Ustalar: Obi-Wan Kenobi (bazen), Darth Maul, Sar Labooda, Kont Dooku (bazen)
Genişletilmiş evrendeki ustalar: Exar Kun, Kas'im, Vrook Lamar, Kavar, Darth Krayt, Starkiller.

Darth Maul, Niman'ı kendi başka stillerle de sentezleyerek kuvvetli bir stil sahibi olmuştu

Stil 7, Juyo-Vaapad: Vornskr'ın stili ve ya Gaddar stil olarak da adlandırılan bu teknik, tekniklerin en vahşisi ve en az uygulananı olarak bilinir. En ölümcül teknik olması sebebiyle uygulayanı karanlık tarafa çekme potansiyeli vardır. Kullanıcısı gücü kullanarak hırslanmak, bunun yanı sıra kuvvetli vuruşlar yapmak için çabalar. Juyo'da düzensiz ataklarla denge bozmak amacı güdülür ve sık sık Güç kullanılır. Genelde öldürücü ve öfkeli hareketler yapılırken sakin kalınır. Fakat diğer ofansif Ataru'ya göre daha çeşitsiz hamleler içerir. Teknik 5'e göre daha güçlü fiziksel bir yapıya sahip olmak, ayrıca daha derinden hissetmek gerekir.Vaapad kullanıcısı ise dövüşün tadını çıkarır ve bundan zevk alır. Rakibinin öfkesine öfkeyle karşılık verir ve kazanmayı zafer olarak görür. Usta Mace Windu'nun bu iki tekniği birleştirip, rakibe nefes aldırmayan bu kuvvetli stili geliştirmiştir. Hızlı ve kuvvetli bir fizik şarttır. Zıplama, akrobatik estetikten uzak dönüşler vardır.
Ustalar: Mace Windu.
Genişletilmiş evrendeki ustalar: Sora Bulq, Depa Billaba.
Stilin mucidi Mace Windu. Ondan önce akademilerde öğretilmiyordu böyle bir stil.

Yorumlar