The Dilemma'nın Dilemması


Usta yönetmen Ron Howard'tan beklenmedik bir iş The Dilemma (Yaman Çelişki) Afişine, fragmanına, oyuncu tercihlerine bakınca içi dışı komedi olan bir film bekliyorsunuz. Seyirci olarak yanlış yönlenerek, dakikalar geçtikçe kinle devam ediyorsunuz. Oyuncu kadrosunda Vince Vaughn ve Kevin James'i başrole koyunca gösterdiğinden başka bir şey vaat etmiş oluyor. Film ana hatları itibariyle aslında yüzde 70 psiko-drama, yüzde 20 slapstick komedi. Yüzde 10'unun ne olduğunu ben de anlamadım, komik olmayan garip bir kara mizah vardı. The Dilemma'nın en büyük dilemması bu işte.

Ronny (Vince Vaughn) ve Nick (Kevin James) hem çok eski iki dost, hem de iki girişimcidir. Arabalar konusunda bir dahi olan Nick'in geliştirmeye çalıştığı büyük hacimli eski model Amerikan otolarının tarzındaki motoru Crysler'e satmalarının çabası ile film açılıyor. Tabiî ki iki arkadaş teslim günü alıyorlar ve işlerine koyuluyorlar. Ronny nişanlısı Beth (Jennifer Connelly) ile evlenme peşinde. Nick ise eşi Geneva (Winona Ryder) ile mutlu görünen bir hayat sürmekte. Buna karşın Ronny'nin şans eseri Geneva'yı başka bir adamla görmesi üzerine arkadaşlığın gereklerinin ne olduğunun sorgulanması filmin ana teması. (Spoiler demeyelim buna, ilk 15 dakika içinde ortaya çıkıyor zaten) Arkadaşınız mutlu mu olmalı, gerçeği mi bilmeli, başaracağı şeyin engellenmesi doğruyu bir süre ertelemeyi gerektirir mi... Dilemmalar bunlar işte.

Oldukça ağır bir drama konseptini, oyunculuklarla hafifletmeye çalışarak kotarılmış bir film The Dilemma. Vince Vaughn'ın oyunculuğu aynıydı. Çenesi film boyunca durmayan bir adamdı, bu tipleme üzerine yapışık da olsa ki, bu adam gerçek hayatında da yavaş konuşamıyor, seviyorum. Kevin James yine "şişman adam dansı"nı yaptı maalesef. "Şişmanların göbek oynatarak dans etmesi komiktir" gibi bir şeyler karalanmış herhalde Hollywood'un senaryo kural defterine. Aslında ilk olarak seçilen Jennifer Garner'ın projeden çekilmesiyle filme dahil olan Jennifer Connelly yaşlandıkça güzelleşen bir kadın olduğunu kanıtlarken, onun aksine Winona Ryder'ı Hollywood'un en çok çöken aktrislerinden biri olarak gördüm. (Cameron Diaz x3) Fakat filmin kötü karakteri olarak iyi bir performansı olduğunu söyleyebilirim. Carla Gugino (hiç sevmem), Kate Beckinsale (canım benim) ve Uma Thurman (saygılar abla) gibi isimlere tercih edilmiş.

Dramanın arasına iki gram serpiştirilen komedi ile tüm filmi bir komedi filmi olarak göstermek yanlış ve haksız. Özellikle sırf komedi unsuru olsun diye çizilmiş bir karakter olan Zip (Channing Tatum) ve Susan Warner (Queen Latifah) çok yersizler, çok zamansızlar. Sırıtıyorlar.

Filmin dünyanın en kötü filmi olduğunu söylemek ne kadar acımasız olursa, iyi bir film olduğunu söylemek de o kadar mavi boncuk dağıtıcı olur. Aslında arkadaşlık ve şaşmaz daimi dürüstlük üzerine anlatmaya çalıştığı iyi bir meselesi olan, fazla sıkmayan fakat komedi kategorisi düşünülerek izlenmesiyle keyif kaçıracak bir film. Vince Vaughn ve Kevin James'in bol bol kucaklaşması, yersiz romantiğe yakın konuşmaları (bromans demiş buna, İngilizce konuşan halklar) da alt metin arayanlara duyurulur.

Kısacası The Dilemma'nın sorunları: 1- Komedi veya drama olmaya karar verememiş olup, kendini komedi olarak tanıtmasında. (drama yönü çok daha ağır) 2- Queen Latifah'ı hâlâ komik bir figür olarak görmesine rağmen hiç alakası olmamasında 3-Kevin James'i vücut komedisinin kalıplarına sokarken, filmin drama merkezli genel işleyişi içinde yüksek ve rahatsızlık verici bir zıtlık yakalamasında. 4- Yetmiş milyon doların nereye harcandığının belli olmayacağı kadar gösterişsiz bir film olmasında. Zaman kaybı değil, drama olarak görülürse zevk de alınabilir ama beklentileri karşılamadığı da bir gerçek.
  • Orijinal adı: The Dilemma
  • Türkçe adı: Yaman Çelişki
  • Yönetmen: Ron Howard
  • Yapım yılı: 2011
  • Oyuncular: Vince Vaughn (Ronny Valentine), Kevin James (Nick), Jennifer Connelly (Beth), Winona Ryder (Geneva), Channing Tatum (Zip), Queen Latifah (Susan Warner)
  • Tür: Drama / Komedi
  • Yapım: Amerika
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel Puan (Kaan Kavuşan): 2 geçer.
  • Hangi filmleri seven bunu da sever?: The Break-up

Yorumlar