The Firm: Tribüncülükte Şiddet ve Sosyoloji

2009 yapımı Nick Love filmi futbolu seven sinema izleyicisi için keyifli bir film. Öncelikle birkaç şeyden bahsetmek lâzım filmi layıkıyla izleyebilmek için. Bu bir futbol filmi olmaktan çok bu bir taraftar filmi ve bunun üzerinden şiddet ve sosyal statü üzerinde birkaç kendince tespit yapmaya çalışıyor. Aksi de düşünülemezdi zaten, aski takdirde film değil maç izliyor oluyorduk.

Filmde zaman olarak 80'ler seçilmiş. O zamanların eğilimleri üzerinden hafifçe bir geçilmiş. Spor giyinme çabalarını eşofman giyme zanneden bir jenerasyon, gece kulüplerinde bana birçoğu inanılmaz itici gelen disko parçalarıyla oynamak, saçları öne veya yana yapıştırmak, aerobik (!) Bunlar gerçekten de o zamanın unutulmasını istediğimiz gerçekleri arasında yer alıyor ve filmde de özenle yansıtılmaya çalışılmış. Bu konuda başarılı da olmuş. Bunun yanında 80'lerden güzel parçalarla bu atmosfer desteklenmeye çalışılmış. Filmin soundtrack'inin özellikle başarılı olduğunu söylemek gerekiyor kesinlikle. Özellikle Dom'un iki dirhem bir çekirdek hazırlandığı bir sahne var. Orada çalan The Jam'den "A Town Called Malice" parçasından daha iyisi seçilebilir miydi düşünemiyorum.

Firm'ler İngiliz futbolundaki holigan taraftar grupları, tribüncüler. Holigan olayların aranan adamları. Filmdeki Bex, holiganların da holiganı West Ham'ın taraftar grubunun başındaki eleman ve bir gün yolları genç bir delikanlı olan Dominic ile kesişiyor. Bir bar kavgasında bilmeden Bex'e sataşan Dom ve arkadaşları ağızlarının payını alıyorlar ve bundan sonra Dom'un taraftar grubunun içine çekilme daha doğrusu içine girme çabaları başlıyor. Maçlara gidiyorlar, "mevzulara" bulaşıyorlar. West Ham'ın Bex'le yürütttüğü holiganlık çabalarının karşısında Millwall'un Yeti ile cevapları, Pompey'de girilen "çatışmalar." Bunlar bir holigan filminden beklenecek şeyleri özetliyor aslında.


Ama şunu söylemek lazım, bolca kan ve şiddet göreceğiz sananlar yanılır. Filmin özünde şiddet olgusu yer alıyor elbette ama yönetmen Nick Love daha çok kargaşa ortamını göstermeyi, filmini bir gore'a çevirmemeyi isabetli bir şekilde tercih ediyor. Şiddeti göstermeden şiddeti anlatmaya çalışıyor. İyi oyunculukla bunu da kotarıyor açıkçası. Bex rolündeki Paul Anderson gayet pislik bir herif kılığında ve çok çok başarılı bir oyunculuk sergiliyor. Öyle bir adama sataşmak istemem. Tam bir şiddet bağımlısı bir kompozisyon, sopalarla, çekiçle saldırmalar. Gözü döndüğünü hissediyorsunuz gerçekten. Ayrıca sosyal hayatındaki maddi yeterliliğiyle de futboldaki şiddetin sosyal sınıflarla fazla bir ilgisi olmadığını vurgulamak ister gibi. Filmdeki anne ve babaya da bayıldım, çok eğlenceli tipler gerçekten. Dom yaşına göre hiç de fena değil. Tetik falan da "işte tam da holigan" denecek tipler.

Tabi bu arada yönetmenin bu filmin dramatik bir film olmaması istediğini anlıyoruz. Çünkü en sarsıcı olaylar bile alaycı bir şekilde ele alınmış. İstese bir iki ağır tınılı müzik, daha ağır çekimlerle o sahneleri çok daha farklı yerlere çekebilirmiş. (bknz. Türk dizileri) Ders olmalı bazılarına.

Sonuç olarak film izlenmeye değer bir yapım. Özellikle de Bex karakteri için takip edilmeli. Nick Love'ın Football Factory'den sonra tamamen futbolu konu aldığı ikinci filmi. Sean Bean'li Outlaw filmini de yöneten Nick Love bu filmde de Britanya kültürünü oldukça iyi sergiliyor. Tabiî ki Football Factory ve Green Street Hooligans gibi filmlerle karşılaştırılacaktır ama bu filmin, aynı zamanda bir dönem filmi olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu şekilde izlendiğinde pek de pişman olmayacağınızı iddia edebilirim. Harika değil, çok orijinal de değil ama kendine has güzellikler barındırıyor.

Bu arada bu bir yeniden çevrim. 1988 yılında TV için çekilen versiyonda ise Paul Anderson'ın canlandırığı Bex'i usta aktör Gary Oldman oynuyor. O da çok ilgi çekici bir ayrıntı tabiî. Edinebilirsem onu da ayrıca inceleyebilirim. Gard Oldman'dan Bex görmek güzel olur, iyi olur, insanı canlandırır.
  • Orijinal adı: The Firm
  • Türkçe adı: Tribüncüler
  • Yönetmen: Nick Love
  • Yapım yılı: 2009
  • Oyuncular: Paul Anderson (Bex), Calum MacNab (Dom), Daniel Mays (Yeti), Doug Allen (Tetik), Joe Jackson (Jay)
  • Tür: Drama / Spor
  • Yapım: İngiltere
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel Puan (Kaan Kavuşan): 3,5 orta üstü.
  • Hangi filmleri seven bunu da sever?: The Football Factory, Green Street Hooligans.

Yorumlar

stalker dedi ki…
bloga henüz yazı yazmamış yüzsüz biri olarak yorum yapiciim eheh.

ben pek beğenmemiştim bu filmi. dönem filmi meraklısına gider anca. 1988'deki orijinaline biraz daha fazla puan vermiştim ama o da akılda kalan cinsten bir film değildi. gary oldman için bulunur, izlenir. son filmde senaryonun kısmen farklı olduğunu da belirteyim.
Dejan dedi ki…
ya ben onaylama zımbırtısını açık bıratığım için bu yorumu yeni gördüm. :(

farklı diyorsun madem, zaten gary oldman da var edinelim orijanalini.