Kötü Öğretmen: "Sinemada İzlenmezmiş Abi"


Komedi filmi iddiasında olan her film, ille de yerlere yatıracak kadar güldürme iddiasında olmayabilir. O bize bunu aslında daha önceden söyler. Fragmanında gösterir, başrol oyuncularıyla ve yönetmeniyle bazen bağırır bile. Daha önce Jack Black'li Orange County, Ben Stiller ve Bill Pulmann'lı Zero Effect, David Duchovny ve Sigourney Weaver'lı The TV Set ve de senaryosunu Judd Apatow'un yazdığı Walk Hard: Dewey Cox Story ile boy gösteren Jake Kasdan'ın filmi de işte bu filmlerden birisi.

Filmin planlama aşamasında, tutarlı ama vasat bir senaryo oluşturulmuş ve bunu olabildiğince Cameron Diaz'ın üzerinden yürütmesi düşünülmüş. Justin Timberlake'ın ve Jason Segel'ın oynadığı karakterler gerçekten garnitür. Diaz'ın rakibesi Lucy Punch'ın kimilerince beğenilen ama bir komedi için dahi abartılı görünen oyunu, (aslında tamamen absürd tonlarda bir film yapılsaydı kabul edilebilirdi hiç şüphesiz) benim için çok büyük artılar değildi. Buna rağmen Punch'ın karakteri Amy Squirrel filmdeki bir iki gülücüğümün sahibidir.

Buna karşın Cameron Diaz beklediğimden daha iyi bir performans çıkarmış. Okulda öğretmenlik yapmak zorunda kalan hayatından bezmiş erkek avcısı Elizabeth Halsey, zaman zaman seksi, zaman zaman şirret, zaman zaman ise serseri görünümü başarıyla veriyor ki ben Cameron Diaz'ı seksiden çok sevimli bulurum. Sanırım kendisi de bunu fark etmiş olacak ki (yok canım benim böyle düşündüğümü değil tabiî ki) seks sembolü olduğu yıllara dönme çabasında. Bazı karelerde hakiki seksi, bazı karelerde yaşlandığı dahi belli. Öğrencileri umurunda olmayan bu kadın, film boyunca zengin mesai arkadaşı Scott Delacorte'yi (Justin Timberlake) tavlamak için her türlü hinliği yapıyor. Komik mi olması gerektiğini anlamadığım bir kıyafetli seks sahnesi var. Totalde eğlenceli miydi? Sayılır. En azından keyifsizlikten kıvranmadım. Fakat komik miydi? Değildi. İkisi farklı şeyler. Sevdiğim bir aktör olan Jason Segel ise az süre alıyor. Sırf Jason Segel yazıyor diye izleme öncesinde kafamda verebileceğim not bir puan da artmıştı halbuki.

Tamamen Cameron Diaz ve karakteri üzerine kurulmuş, yan karakterleri fazla oyuna sokmayan, komedi ana başlığına girse de, asli olarak eğlendirmeyi amaç edinmiş ve belli oranda başarmış bir film izlemek sizin için sorun değilse, izleyin. Fakat daha fazlasını umuyorsanız, fazla umuyorsunuz. Arkadaşım Sefa'nın filmler hakkındaki sınıflandırmasında önemli yer tutan "sinemada izlenmezmiş abi" klasmanında. Beklentileri bilerek gidilmeli. Argo kullanımı bol, çıplaklık yok, senaryo türü içinde vasat, Diaz iyi. Filmi izlerseniz, aklınızda yer etmeyecek, kimseye önermeyeceksiniz, "bazı anları iyiydi" demekle yetinecek, izleyeyim mi diye soranlara, "boş vaktin varsa" diye cevap vereceksiniz. Olur da arkadaşınızın boş vakti varsa, "fena değilmiş işte, izlenir" diye size geri dönüş yapacak.

Ve son olarak Cameron Diaz'ın "baby, I'm gonna suck your cock!" demesi, seksi mi, edepsiz mi, her ikisinin kombiyasyonu mu, yoksa itici mi karar vermek güç. En çok itici galiba. 
  • Orijinal adı: Bad Teacher
  • Türkçe adı: Kötü Öğretmen 
  • Yönetmen: Jake Kasdan
  • Yapım yılı: 2011
  • Oyuncular: Cameron Diaz (Elizabeth Halsey), Justin Timberlake (Scott Delacorte), Lucy Punch (Amy Squirrel), Jason Segel (Russell Gettis), Phyllis Smith (Lynn), John Michael Higgins (Müdür Wally Snur)
  • Tür: Komedi
  • Yapım: ABD
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel Puan (Kaan Kavuşan): 2,5 geçer.
  • Hangi filmleri seven bunu da sever?: Due Date.

Yorumlar