Terra Nova: Lost Jurassic Park*


Terra Nova'yı uzun süre beklemiştim, ama daha sonra aklımdan çıkmış. Dün gördüğüm bir tweet ile böyle bir diziyi beklediğimi hatırladım. Hemen torente abanmamla elimin altına geldi. Şu ana kadar bir pilot+bir bölüm yayınlamış.

Konu oldukça ilgi çekici. Özellikle benim gibi bilimkurgu seven insanlar için. Başlangıçta bazı insanlar ormanı gören sneakpeak'lerden, trailer'dan falan yeni bir Lost bekliyordu. Benim beklentim ise Jurrasic Park'tı daha çok. DVD kabı deyimiyle "Jurassic Park meets Lost" (Jurassic Park ile Lost karışımı) aslında. Gelecekte, 2145'te, dünya kaynaklarını ve çevresel düzenini yitiriyor. Fakat bilim adamları yaptıkları deneyler sırasında uzay-zaman düzleminde bir yırtık oluşturuyorlar ve 85 milyon yıl öncesine uzanan bir portal açıyorlar. Buraya Terra Nova adı veriliyor, yani Yeni Dünya. Eski Dünya'nın, Yeni Dünya olması insanlara bir umut sağlıyor ve orada kolonizasyon başlıyor. Tabi vahşi hayatla beraber olmak zorundalar ve bu dünyaya aldıkları bilet tek yönlü bir bilet, gidiş-dönüş değil.

Shannon ailesi, Yeni Dünya'ya göçen bir aile olarak dizimizin baş kahramanları. Anne doktor, baba polis, çocuklar... eee... sadece çocuk. İki çocuktan fazlasına izin verilmeyen, ayın ve yıldızların hava kirliğinden görülmediği, insanların solunum maskesiyle dolaştığı pre-apokaliptik bir dünyadan geliyor. Yeni Dünyaları ise oksijen bolluğu sebebiyle insanların başının döndüğü, ayın dünyamıza çok daha yakın olduğu (keşke günümüzde de öyle olsa), dinazorların kol gezdiği bir yer. El değmemiş bir doğa, balta girmemiş ormanlar...

Tabi bu sırada başka bir grup daha ortaya çıkıyor. Altılar grubunun (altıncı seferle gelmişler) üç bölüm dahilinde amacının ne olduğunu keşfetmek zor ama Terra Nova Şehri'nden ayrılmışlar ve gizli bir ajandaları var. Terra Nova komutanı Nathaniel Taylor'un gidilmesini yasakladığı nehir bölgesindeki garip geometrik şekiller ve kayıp oğlu da dizinin gizem yüklü öğelerini oluşturuyor.

Konu itibariyle çok zengin olanaklara sahipler. Senaryo yazım aşamasındaki hatalara rağmen, güzel de bir giriş yaptılar, üç bölüm itibariyle. Medeniyetin evrilmesini, başka insanlar varsa onların evrilmesini (belki de paradoksal bir varoluşu), dinazorların yok oluşunu (gök taşı çarpınca insanlara ne olacak ya da göktaşı çarpacaksa neden geldiler, çarpmayacaksa uzay-zamandaki konumları ne?), altılarla yerel yönetim arasındaki mevzuyu görme isteği seyir zevki yüksek bölümlerin bizi beklediğinin habercisi. Komplo teorileri kasabiliriz ileriki bölümlerde. Gizem unsurları bunun habercisi sanki.

Neyseki pilottaki çok gereksiz baba-oğul çatışması ikinci bölümde yumuşadı. Çok zorlama duruyordu, motivasyonları da çok sinir bozucuydu. Yine en olmadık yerde, final konuşma yapma güdüsü de ikinci bölümde yoktu. (Dinazor avlamaya giden adamın peşinden koşup, geçmişteki kişisel bir mevzu ile ilgili bir şeyler söylemek--yoksa gelecekten mi desek?) Pilotun son 30 dakikası teen-slasher'a dönmüştü, ama çok da keyifsiz değildi. Senaryoda ufak boşluklar var. Tekrarlamamaları gereken şeyler bunlar. Klişeler her zaman kötü değildir ama yerli yerine oturmazsan olmuyor. Gerçi bugüne kadar bunları yapmayan Amerikan dizisi görmedim ama bu yapmasın bari. Yine de senaryo açıkları ikinci bölümde oldukça giderilmişti, daha iyiye gitmemesi için de bir neden yok.

Prodüksiyon da oldukça kaliteli onu da eklemek lâzım. Pilot için 20 milyon dolar harcanmış, bolca CGI kasmışlar. Her bölüm içinse 4 milyon daha öngörülüyor şu an. Steven Spielberg destekli pilot oldukça iyi görsellikte. Başroldeki oyuncular gayet yerinde rol kesiyorlar resmen. Ne sönüklük var, ne de overacting. Özellikle daha önce yer aldığı projelerde yan oyunculuklarda hep başarılı olan ve niye bugüne kadar fazla görülmediğini merak ettiğim Komutan Taylor rolündeki Stephen Lang ve Shannon ailesinin reyisi rolündeki Jason O'Mara oldukça iyiler. Diziyi ikisi yürütecek büyük ihtimâlle. Kate Bonsworth'umsu bir güzelliği olan Allison Miller da aşık olunası. Anne Shannon; Elizabeth, (Shannon Elizabeth değil eheheh) yerinde. Fakat ailenin oğlu çakma Robert Pattinson; (orijinali ne ki, çakması iyi olsun) Josh, çok gereksiz atraksiyonlar ve güdüler içinde. (Asla buraya gelemeyeceği söylenen ama bir yerde diziye dahil olacakmış gibi görünen kız arkadaşını arkanda bırak, sonra kolyesine bakıp yeni rakı aç... Olmadı Josh, olmadı. Babaya saygısız falan. Adam ne yaptıysa bunlar için yapıyor. Neyse.)

Senaryoda açıklar var diyene lâfım olmaz. Baba Jim Shannon'un planının çok kolay işlemesi, klinikteki Altılar üyesinin durumu gibi. Kaldı ki ben öncelikle bilimkurgusal potansiyelini değerlendiriyorum, bunlar düşünerek aşılabilecek senaryo eksiklikleri. Potansiyeli yüksek bir konuya sahip, ayrıca 130 dk'lık izleme içinden çıktı bu eksikler. Olumlu ve olumsuz yanlarının toplamında izlemesi keyifli bir dizi şu an ve olumsuz yanları toplarlayacaklarmış gibi görünüyor.

(*) Yazar başlıkta hemen dizinin biraz Lost, biraz da Jurassic Park vaat eden senaryosuna dikkat çekmek, hem de Türkçe çevirisiyle, Kayıp Jurassic Park demek istemektedir :)

Yorumlar

ismailinc dedi ki…
Çok güzel bir analiz. Benim ağzımda buruk bir tat bıraktı, 2. daha doğrusu 3. bölüme daha geçemedim. Denicem ama tekrar.

Eline sağlık.