Dünyaya Orman Denir


Sahaf sahaf gezmemle birlikte edindiğim Ursula Le Guin'in bu kitabı, sadece 115 sayfa. Ben 3 liraya aldım, kitap da öyle tertemiz ki sevindim kendi kendime eve dönerken. Daha otobüsteyken yarısı bitti. Bayram kalabalığı, ufak bir çocuk kafasını koluma dayadı, uyudu falan. Annesi hiç oralı olmadı. Zaten ben de uyandırsın istemezdim, güzel uyuyordu kızcağız. Neyse...

"Dünya'ya Orman Denir", alt metninde Vietnam savaşı göndermeleri yapan bir hikâyeye sahip. Arz'dan gelen kolonistlerin yerel halkı köleleştirmesi, yerel halkın isyanı, şiddetle yoğruluşu ve dönüşümü ile ilgili bir sunağı var okura. Dünya'nın en uysal insanları olan Vietnamlıların, bubi tuzağı döşeyen acımasız öldürme makinelerine dönüşmesinin aynısı. Tabi aslında Arzlıların yeni gezegenin sakinlerine yaptıkları Vietnam'ın da ötesinde, beyaz adamın kızıl adama yaptığı işkenceleri de ifade ediyor. Akıcı cümleler ardarda geliyor ve kitap bir gecede, iyi bir gözlemcinin gözünden sizin gözünüze bitiyor.

Athshe sakinleri gökyüzünü kaplayacak kadar sık ve yüksek ormanların içinde barış içinde yaşar, devlet nedir bilmezken, birden emperalist devletin kanlı eliyle karşılaşıyorlar. Askerler ormanları kesiyorlar, halkı köleleştiriyorlar, insan olmayan Athshelilere tecavüz dahi ediyorlar. "Klasik" erkeklik anlayışına da dokunmadan etmiyor elbette Le Guin bu yönüyle. Şiddet baskın anlayışlı Yüzbaşı Davidson'ın üzerinden savaş kültürü hakkında sözünü söylüyor.

Dünya kelimesinin anlamı ormandır Athsheliler için, ama yağmacıların gelişiyle hiçbir zaman bilmedikleri savaş ve cinayet kavramlarını zorla tadarlar. Onlara "medeniyet" getiren Arzlılar ise her şeye hakları olduğunu düşürler. Doğayı katletmeye, köleliğe, fahişelere, silahlara, öldürmeye. Acı bir öyküyü, bilimkurgusal öğelerle bezeyen Le Guin'in akıcı cümelerini okumak yorucu ve sıkıcı olmaktan çok, düşündürücü ve akıcı. Önerim olur. Avatar'ın da öncülerindendir sanırım.

Bu arada hem Nebula, hem de Hugo'yu almış.
Derecelendirme: İyi.

Yorumlar