Moon Station Z Radyo / Konsept #1

Les Mondes Engloutis
Konsept başlıklı bu programda çalınacak, dinletilecek şarkılar bir şekilde birbirlerine bağlı şarkılar olacak. Meselâ konu ile bağlı olabilir. (Amerikan karşıtı şarkılar, politik şarkılar, iç dünyayı anlatan şarkılar vs.) Dil ile bağlantılı olabilir. (Fransızca, Almanca, Japonca? vs.) Yıllar+tür ile bağlantı olabilir. (80'ler pop, 70'ler rock, 60'lar rock&roll vs.) ya da çok değişik herhangi bir üst başlığa ait olabilecek şarkılar... Bugünkü program mesela. Son derece öznel bir başlığa sahip. KAPALI BİR PAZAR SABAH ÇAY EŞLİĞİNDE, PENCEREDEN BAKARAK, DİNLENECEK ŞARKILAR.


Daha önce bu temadan bir post paylaşmıştım. Çok ideal bir şarkı bu durum için. O yüzden gene aynı parçayla açalım. Rainbow'dan Temple of The King... Huzur içinde yat Dio... Sonra yine bildik, üzerine fazla konuşmaya gerek olmayan bir grup ve şarkı. The Smiths eşliğinde Please, Please, Please, Let Me Get What I Want.


Efes One Love'a Manic Street'i dinlemek amaçlı bilet edindiğimde, pek bir Suede hayranı değildim. Bir gün sonra onlar çıktılar ve solist Brett Anderson ortalığı feci bir performansla salladı. O günden sonra biraz daha üzerine eğildim ve gün geçtikçe biraz daha sevdim. She's in Fashion ile kendilerine iade-i itibar yapalım. Sonra da her ne kadar kör gözüne parmak misali milliyetçilik yapsa da, Rocky IV'ün efsane soundtrack'inden Burning Heart gelsin. Survivor'un yorumu ile birleşen, akıllardan çıkmayan karlı havayolu sahneleri bu başlık altına çok uygun bir çağrışım yapıyor bende.


New Wave'in temsilcilerinden XTC'nin benim çok sevdiğim beş altı parçası var. 79'da çıkan Drums & Wires albümü iyi bir albüm. Diğer albümlerde çok çok başarılı olmasalar da her zaman dinlenebilecek parçaları bulunuyor. Making Plans for Nigel tam konseptimizin kalemi. Ardından gelen parça çocukluğumda büyük yer tutar. O yüzden bir pazar sabahını bu parçayla bağdaştırmamak gibi bir durumum olamazdı. Kayıp Dünyalar diye bir çizgi film vardı, sürekli izlerdim... Onun müziği. Les Mondes Engloutis.


Biraz hüzün seviyesini arttırmak da gerekebilir. O zaman daha eskiye gitmek lazım. Sezen Cumhur Önal sunsa bu kadına ve adamlara kadife sesli derdi kesin. Önce Skeeter Davis sonra ise dillere destan şarkı "You'll Never Walk Alone"u söyleyen grup Gerry & The Pacemakers'tan bir başka klasik. Ve bir başka klasik de Simon & Garfunkel'dan gelecek.


Eee bir sonbahar/kış mevsiminde pazar günü sadece çizgi film değil, TRT'de western kuşağı demekti. Kapanış bir westernin müthiş parçası ile olsun. 1957 yapımı 3:10 to Yuma filminin aynı isimli şarkısı.


Hatırlatma: Şarkıların hepsini indirebiliyorsunuz tabi...

Yorumlar