Köprü Üstü Aşıkları ve Arızalı Hisler Rehberi


Les Amants de Pont-Neuf, 1991 yapımı bir Fransız filmi adından da anlaşılabileceği üzere. Hayatına tutunamamış iki karakterin arızalı aşkını anlatan hisli bir film. Paris'in en eski köprüsü olan Pont-Neuf'u devrimin yıl dönümüne yetiştirmeye çalışan belediye, aslında filmimizin başkahramanlarından Alex'e büyük yardım etmiş oluyor. Alex (Denis Lavant), sokaklarda yaşayan eski bir sirk cambazı fakat çoğu zamanlar sadece bir aylak. Madde bağımlılığı da yanında eşantiyonu.

Güzel manzaralı bu köprünün bir savaş anını anımsatan kargaşası içinde, bir gün tek gözü bantlı bir şekilde köprüye gelen ve bilmeden Alex'in yerini kapan bir başka tutunamayan Michele (Juliette Binoche), artık Alex'in hayatında dönülmez bir noktaya tekabül ediyor. Gittikçe körleşen Michele ile Alex daha çok görmeye başlıyorlar.

Çok özenli bir görüntü yönetimi eşliğinde bize anlatılan bu aşk hikayesi, gayet ölçülü oyunculuklar ve özenle yazılmış bir senaryo ile daha da ilgi çekici oluyor. Mekan tercihinde minimal davranılmış. Minimal olmak pek çok kişi için olumsuz bir referans olsa da, bu filmde senaryonun anlatmak istediğine odaklanmasında yardımcı oluyor. İmkansız gibi görünen arızaların, delilerin, düşmüşlerin aşklarına ve aşkı algılayışlarında yaptıkları çılgınlıklarına. O karman çorman köprü inşaatı adeta Alex ve Michele'in iç dünyası zaten. Aşk, tutku, bencillik, mutsuzluk, kopukluk, çaresizlik. Hepsi köprüde var.

Filmde Paris var, güzel bir köprü var, aşk var, serseri edebiyatı var, pet şişedeki şaraplar var, resimler var. Pembe değil, kara bir romantizm var.  En önemlisi Juilette Binoche var. Ben az ama gerçekten öz diyaloglu, üstün görsel yetkinleri olan, şiirsel filmleri seviyorum diyorsanız buyurun. Akılda kalıcı bir sürü sahnesi var:



  • Orijinal adı: Les Amants du Pont-Neuf ( The Lovers on The Bridge )
  • Türkçe adı: Köprü Üstü Aşıkları
  • Yönetmen: Leos Carax
  • Yapım yılı: 1991
  • Oyuncular: Juliette Binoche (Michele Stalens), Denis Lavant (Alex), Klaus-Michael Grüber (Hans), Marion Stalens (Marion), Chrichan Larsson (Julien)
  • Tür: Drama / Romantik
  • Yapım: Fransa
  • Dil: Fransızca
  • Kişisel Puan: (Kaan Kavuşan): 4 (İyi).

Yorumlar

Adsız dedi ki…
juliette binoche'un siyah çizgili sarı eşofmanı? tarantino'yla bi konuşmak lazım.
Dejan dedi ki…
aynı şeyi twitter'da söyledim chao, buraya yazmayı unutmuşum. :)