Triangle: Üçgenin İçinde

2009 tarihli Triangle filminin afişine bakan acayip bir midage-slasher sanabilir. İtiraf ediyorum, bu yanılgıya ben de düşmüş ve ilk çıktığında filmi izlememiştim. Fakat bir yerde okuduğum bir yazıdan sonra, bir şans vermek gerekebileceğini düşündüm. Ama o yazıyı unutmak için de birkaç ay bekledim. Ama sizin birkaç ay beklemenize gerek olmayacak, spoiler vermemeye çalışacağım.

Christopher Smith filmi hem yazmış, hem de yönetmiş. Daha önce Creep ve Severance gibi "korku" filmleri çekmiş. Ben bunları izlemeye durayım, Triangle'ın üzerine de Black Death (Kara Ölüm) diye bir dönem filmi çekmiş. Triangle onun sıçrama tahtası olmuş gibi görünüyor.

Triangle'a dönersek başrolüne Melissa George'u alan film, gayet tatmin vererek ilerliyor ve sonunu da bu şekilde yapıyor. Triangle'ın Roman Polanski ve Richard Kelly sinemasının akrabası, David Lynch sinemasının uzak akrabası olduğunu söylemek mümkün. Korku filmiymiş gibi duran dış cilasının ardında aslında zamansal ve döngüsel bir takım mistik paradoksları hedefine alıyor.

Otistik oğluyla yaşayan Jess (Melissa George) kendisinden hoşlanmakta olan Greg'in (Michael Dorman) Triangle adlı teknesiyle gezintiye çıkıyor. Yanlarında ise üç arkadaşları daha var. Bu sırada kulenin doğrulayamadığı bir garip bulut kütlesiyle karşılaşıyorlar. Ardından gemi alabora oluyor ve Aeolus adlı bir gemi onları güvertesine alıyor. Fakat gemide kimseyi bulamıyorlar. Sadece tıkırtıları duyuyorlar. Ardından ise güzel bir kurgu eşliğinde olaylar anlatılıyor.

Aeolus ismi çağrışım yapıyor olabilir. Aeolus Teselya kralı. Oğlu ise Sisifos. Sisifos işlediği sayısız suçlar yüzünden yeraltı dünyasına alınan fakat daha sonra toprak altına gömülmeden buraya getirildiğini söyleyerek üç gün izin alıp, bir daha geri dönmeyen böylece Hades'i kandıran bir prens. Sisifos bu tavrı yüzünden bir kayayı, yeraltı diyarındaki büyük bir dağın tepesine kadar çıkarma cezası alıyor, fakat işin hileli yanı şu ki, kaya hiçbir zaman tepede durmuyor ve aşağı yuvarlanıyor. Sisifos da çaresiz tekrar çıkartıyor.

Triangle şüphesiz zeki bir senaryoya sahip. Alacakaranlık Kuşağı'ndan fırlama bir metni var. Çok fazla sürprizleri olmasa da, bulmacanın tamamlanan kısımlarını görmenin tatmini yetebiliyor. Kurgu oyunlarını seven seyirci zevk alacaktır.

  • Orijinal adı: Triangle
  • Türkçe adı: Şeytan Üçgeni
  • Yönetmen:  Christopher Smith
  • Yapım yılı: 2009
  • Oyuncular: Melissa George (Jess), Michael Dorman (Greg), Henry Nixon (Downey), Rachael Carpani (Sally), Liam Hemsworth (Victor), Emma Lung (Heather), Joshua McIvor (Tommy)
  • Tür: Gizem / Gerilim
  • Yapım: ABD / Avustralya
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel Puan (Kaan Kavuşan): 4 iyi.
  • Hangi filmleri seven bunu da sever? Donnie Darko, Mulholland Drive.

Yorumlar