Emrah'ın Kardeşi, Cüneyt Arkın'ın Yeğeni Riki-Oh.


Amca oğlu trikotajta çalışan ve aynı zamanda Acıların çocuğu Emrah'ın kardeşi olan Riki, emlakçılıkla geçinen teyze oğlunun kendisine kazık atıp, kız arkadaşıyla kaçması üzerine kendini kung-fu sanatının güzelliklerine verir. Zıplayan çekirge, anıran yunus balığı ve sakin tembel hayvan tekniklerini öğrenip öfkesini kontrol etmeye çalışır, lâkin bir gün kaldırım mühendisliği yapan amcası, eski kız arkadaşı Gaziosmanpaşalı komünist Serap'ın ırkçı bir çeteye katıldığını anlatınca, medeni bir adam olan ve aldatılmayı dahi sineye çeken eski solculardan Riki yeminini bozar ve bütün çete üyelerinin bacaklarını kıçlarına sokar. Fakat bir polis olan dayısını kızı Hacer'in kendini gammazlaması üzerine, hapse düşer... E yok artık demeyin!  Evet, saçmaladım ama sorun bir, niye saçmaladım? Çünkü film size daha mantıklısını vaat etmiyor. Bunu yermek için demiyorum kesinlikle, film çok eğlenceli.

İşin aslı: Yıl 2001. Yakın gelecek. Hapishaneleri özel şirketler keyfine göre işletmekte. Hapse düşen Riki ise daha ilk sahnelerden birinde üstünde metal olmamasına rağmen ötmeye başlıyor. Gardiyanlar takıyor buna tabiî ki. "Birader niye ötüyorsun?" derken, röntgen cihazında Riki'nin vücudundaki beş kurşun görünüyor. Bu sefer "bunlar ne kardeşim diye?" soran gardiyanlara kısık gözleri ve buruşuk ağzıyla cevap veriyor Riki: "Hatırlayın. Hmmm..."

-Tabi bizim Riki rahat durur mu?
-Durmaz.

Hapishane düzenine baş kaldırır. Kodes ağalarına, sonra da gardiyanlara. Dövüş dövüş üstüne. Hapishanede uyuşturucu satıcıların ensesine tokatlar Riki'den. Göz çıkarmalar, yumrukla karın deşmeler Riki'den. Kol koparıp, karna sokmalar Riki'den. Ağız yırtmak, kafa patlatmak gene Riki'den. Hatta bir sahnede yarılan kolundaki damarları ağzıyla çekip düğüm dahi atıyor. Mahkum arkadaşlarının kısık gözlü, mağrur kahramanı o.

E haliyle tek eli kancalı hapishane müdürümüz de "ne ayak ulan bu?" diyerek Riki'ye işkenceler etmekte, kim olduğunu öğrenmeye çalışmakta. Müfettiş falan mı sandı bilmiyorum ama Riki hep "söylemiyciiim uleyn" modunda geziyor. Çok delikanlı çocuk canım!

Lâfı daha uzatmamak lâzım. Oldukça kült bir gore ile karşı karşıya olduğumuz açık. Bir manga uyarlaması olan Riki-Oh, tamamen B Film normlarında bir dövüş filmi olarak, gore ile de birleşince oldukça tuhaf bir film ortaya çıktığını söyleyebiliriz. İzlerken oldukça güldüm. Her bir dakika sonra, "Oha artık" demek sıradan bir şey Riki-Oh için. Kan tutmaz diyorsanız, izleyin, siz de şaşırın, gülün.

Yedincigemi'den Shoother arkadaşım şöyle bir mocomment (bunu da ben salladım, sallama yorum demek olsun) yapmıştı hatta :)
Öncelikle film biraz ağır bir film. Gerçekten ilk izlemeyle anlamak zor. Ben sanıyorum şu ana kadar üç kere falan izledim ve hâlâ kafamda bazı soru işaretleri var filme dair. Yani aksiyonun yanında "hayatın amacı nedir?" "biz insan mıyız?" gibi felsefik ve sofistike düşünceler de bir yandan kafanızı kurcalayacaktır bu filmi izlerken.
ABBA'nın eski bateristliğini de yapmış olan Siu-Wong Fan (Ricky) bu filmde tıpkı diğer filmlerinde olduğu gibi dublör kullanmayı reddetmiş, büyük acılar çekmesine rağmen gıkını bile çıkarmamıştır. Sadece bu film için 6 ay "yaprak çalma" dersi alıp "ağız ve diş sağlığı" konusunda özellikle de "diş çürükleri" ve "diş ağrıları" konusundaki doktora çalışmasını yarıda bırakmış; tüm konsantrasyonunu bu filme ayırmıştır.
Geçmişine gerçekten oldukça bağlı olduğunu söylediğimiz ünlü yönetmen Ngai Kai Lam kendisinin sinemaya adım atmasını sağlayan Esin Gökay'ı (ünlü Türk sinema eleştirmeni) da atlamamış, kendisine film içinde bir gönderme de yapmıştır.
  • Orijinal adı: Lik Wong / Riki-Oh: The Story of Ricky (Uluslararası isim)
  • Türkçe adı: Riki-Oh: Ricky'nin Hikayesi
  • Yönetmen: Ngai Kai Lam
  • Yapım yılı: 1991
  • Oyuncular: Siu-Wong Fan (Riki-Oh Saiga), Ka-Kui Ho (Müdür Sugiyama), Mei Sheng Fan (Müdür Yardımcısı), Yukari Ôshima (Yomi - Huang Chaun), Frankie Chin (Narumi - Hai), Tetsurô Tanba (Usta Zhang Shan-Gui), Gloria Yip (Keiko, Riki'nin Kız Arkadaşı)
  • Tür: B Film / Dövüş
  • Yapım: Hong Kong / Japonya
  • Dil: Kantonca
  • Kişisel Puan: (Kaan Kavuşan): 4 iyi.
  • Hangisini Seven Bunu da Sever?: Dünya'yı Kurtaran Adam.

    Yorumlar