Kaptan Amerika: İlk Yenilmez


Çizgi Roman uyarlamaları açısından bu sene birkaç tane yüz akı çıktı. Bunlardan biri de bana göre Kaptan Amerika'ydı. Kriterlerimde zamanında milliyetçiliği pompalamak adına coşturulmuş olmasından sebep 1-0 geriden başlayan Kaptan Amerika: İlk Yenilmez, gayet iyi kurgulanmış ve çizgi roman estetiği gayet iyi yakalanmış bir film.

Konuyu hepimiz biliyoruz. Cılız Steve Rodgers askere dahi alınmayacak derecede yetersiz fiziksel özelliklere sahipken, Amerikan ordusunun programıyla süper askere dönüşüyor ve Kaptan Amerika oluyor. Kötü güçlerle savaşıyor. Bu film için, çizgi romanın ilk çıktığı günlerde olduğu gibi, bu kötü güç Nazi kumandanı Johann Schmidt yani Kızıl Kafatası. Hugo Weaving'in gayet iyi performansı Kızıl Kafatası'na büyük karizma katıyor.  Filmin baş kahramanı Steve Rogers'ı oynayan Chris Evans da hiç sırıtmadan gayet iyi, yerinde bir oyunculuk sergiliyor. Fakat bu filmi oyunculuklardan daha çok ayakta tutan isim yönetmen Joe Johnston

Daha önce The Wolfman, Hidalgo ve Jumanji gibi basit metinli filmlerde dahi maharetini gösteren Johnston'un dinamik anlatımı ve doğru plan çekimleri ve tabiî ki bir çizgi roman filmi için olmazsa olmaz olan özel efektleri kullanma dozu tamamen yerinde. II. Dünya Savaşı'nın atmosferi de özenle yaratılmış.

Ve zamanında Amerika'nın adını taşıdığı için milliyetçilik propagandası ve Amerikan rüyasını temsil eden tamamen iyi karakterimizin, aynı milliyetçilik ve propaganda belâsı yüzünden içine düştüğü sirki göstermeleri de sempatik olmasa da, karakteri biraz antipatiden sıyırmış. Eşki'de bir yorum var: "Transformers'tan daha az milliyetçi olmuş" diye, evet, gerçekten de durum bu. Elbet Kaptan Amerika patriotizm taslayan bir karakter olmakla beraber, yazıldığı dönem itibariyle, Amerika'nın daha az emperyal bir devlet olduğunu, Vietnamlar'ın, Iraklar'ın, Afganistanlar'ın hatta Soğuk Savaş'ın dahi yaşanmadığını, birçok iyi Amerikan vatandaşının gerçekten "dünyayı kurtarmak" güdüsüyle, bir paylaşım savaşına bilmeyerek katıldığını da göz önüne almak gerek.

Sonuçta "Amerika" isminin temsil ettiği antipatik değerlere bakmayıp izlenirse, gayet keyif alınabilecek, çizgi roman estetiği iyi yakalanmış bir film Kaptan Amerika: İlk Yenilmez. Karşıma "ya yıl 2012, bu adam kalkanlı birader," diye çıkıp çizgi roman uyarlamalarının koduna ters düşmeyecekseniz, bu film izlenir.
  • Orijinal adı: Captain America: The First Avenger
  • Türkçe adı: Kaptan Amerika: İlk Yenilmez
  • Yönetmen: Joe Johnston
  • Yapım yılı: 2011
  • Oyuncular: Chris Evans (Kaptan Amerika / Steve Rogers), Hugo Weaving (Johann Schmidt / Red Skull), Tommy Lee Jones (Albay Chester Phillips), Hayley Atwell (Peggy Carter), Sebastian Stan (Bucky), Dominic Cooper (Howard Stark), Stanley Tucci (Dr. Abraham Erskine), Toby Jones (Dr. Arnim Zola), Neal McDonough (Timothy 'Dum Dum' Dugan)
  • Tür: Aksiyon / Fantastik
  • Yapım: Amerika
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel Puan: (Kaan Kavuşan): 3,5'tan 4. (İyi)
  • Hangisini seven bunu da sever?: Thor.

Yorumlar