Six String Samurai: Rock'n Roll Krallığına Yolculuk

Six String Samurai "kült film" kategorisine gireli yıllar oluyor. Yayınlanış senesi 1998'den beri. Yönetmen Lance Mungia'nın ilk uzun metraj filmi olan bu post-apokaliptik western-samuray, yol filmi kırması, oldukça ilginç bir deneyim vaat ediyor. E bu kadar türü bir araya getirirseniz ve güzel kareler de yakalarsanız, ister istemez kült kategorisine giriyorsunuz zaten.

Filmin açılış metninde yazılar akarken şunlar söyleniyor:
"1957 yılında atom bombasından sonra Ruslar, Amerika'yı ele geçirdi. Özgürlüğün son kalesi "Lost Vegas denen yerdi ve Elvis buranın kralıydı. Kırk yıl rock yaptıktan sonra Kral öldü. Gitar çalmasını ve kılıç kullanmasını bilen her veliaht Ölüm’ün kendisi de dâhil, çöl boyunca yankılanan çağrıya kulak verdi."
Bu çağrı üzerine Rock'n Roll ile yönetilen Lost Vegas'a doğru yola düşen büyük müzisyen ve kılıç ustası Buddy'nin yol hikayesi garipliklerle sürüyor. Yolda kimlerle karşılaşmıyorlar ki... Annesi katledilen bir çocuk, birbirini temizlemeye çalışan garip silahlar donanmış gruplar, yamyamlıkla meşgul eski bir orta direk Amerikan ailesi, tek kurşunu kalmayan Sovyet ordusu, astronot kıyafetli değirmen insanları ve neandertallara benzeyen akılsız kabileler...

Tabi, Buddy'nin Buddy Holly'ye de benzmesi ve rock n'roll yapması, Ölüm'ün (Guns'n Roses gitaristi Slash'ın çok benzeri bir görünümü vardır) heavy metal ile rock'n roll'un tahtını sallaması da 60'larla 70'ler arasına denk gelen dönemin müzik akımlarını ve atmosferini işaret ederken, yönetmen rock'n roll'dan tarafa saf tuttuğunu da belli etmekten kaçınmıyor. Aslında filmdeki her şey rock'n roll ile heavy metal'in Amerikan müzik tarihinde yer eden taht kavgasının Lance Mungia yorumundan ibaret. Tabi filmin isminin Altı Telli Samuray olarak seçilmesi de, zaman zaman yedi telli elektro gitar kullanan Heavy Metal gitaristlerine karşı bir vurgu.

Jeffrey Falcon'un birçok Hong Kong aksiyonunda oynamasının avantajı dövüş sahnelerine yatkınlığıyla tescilleniyor. Kendisinden çok iyi bir oyunculuk gelmemekle beraber, kendine biçilen oldukça "pastiş" (komik olmayı hedeflemeyen bir parodi gibi oynamak) rolü gayet iyi kıvırıyor. Rock'n roll oyunlaması bazen antipatik gelse de, rock'n roll yıldızlarının dışa karşı verdiği görüntülerle uyuşuyor. Çocuk ise (evet, ismi yok, çocuk diye geçiyor son yazılarda da) hiç sırıtmadan gayet güzel oynamış. Özellikle görüntü yönetimi ve sinematografi çok iyi, müzikler birbirinden güzel. Rus Surf rock grubu Red Elvises birbirinden güzel tempolu gitar ritimleri ve sololarıyla filme renk katıyor, hatta Dick Dale & His Del-Tones'nun Pulp Fiction'la tekrar ünlenen klasiği Miserlou'yu da coverlamışlar.

B Film olduğunun farkına varılırsa, ıssız Nevada çöllerinde, yıkık Las Vegas yollarındaki dövüş sahnelerinden zevk alınması bilinirse, en azından müzik-atmosfer uyumuyla canınızı sıkmayacak, memnun edecek, eğlenceli bir film Six String Samurai. En azından orijinalliği var.
  • Orijinal adı: Six String Samurai
  • Türkçe adı: Altı Telli Samuray
  • Yönetmen: Lance Mungia
  • Yapım yılı: 1998
  • Oyuncular: Jeffrey Falcon (Buddy),  Justin McGuire (Çocuk), Stephane Gauger (Ölüm), Nathaniel Bresler (Rusty), John Sarkisian (Rus General)
  • Tür: B Film / Macera.
  • Yapım: ABD
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel Puan: (Kaan Kavuşan): 3,5'tan 4 iyi.

Yorumlar