Zaman Suçları



Los Cronocrímenes genç İspanyol yönetmen Nacho Vigalondo'nun ilk uzun metrajlı filmi olarak boyundan büyük bir işe kalkışıp başarıyla altından kalkan bir film. Vigalondo 2005 yılında ise kısa metraj dalında Oscar adayı olmuş. Yönetmen henüz izlemediğim ikinci filmi Extraterressial'de de yine bilimkurgunun kapılarına dayanmış.

Konuyu kısaca, spoiler vermeden yazayım:
Bahçesinde dirbünle ormanlığa bakan Hector, soyunan bir kız görür ve peşine gider. Fakat kızın peşine gittiğinde kafasını, bilmeden bir zaman makinesinin içine girecek kadar belâya sokar. Böylece geçmişe gider ve bunun sonununda kendisini kopyalamış olur. Artık gerçek Hector'un mücadelesi başlar ve başından bir dizi olay geçer.
Zaman ve devamlılık konularında uğraş veren filmleri seviyorum. Zaman Suçları da böyle bir film. Keyifli ve düşündüren bir seyirlik. Zaman yolculuğu filmlerinin çoğunda olduğu gibi bunda da kasılırsa bir hata bulunabilir. Ben sadece bir tane bulabildim, fakat canımı sıkmadı fazla. Başrolde Hector'u oynayan Karra Elejalde de, zaman makinesinin görevlisi rolündeki yönetmenin ta kendisi Nacho Vigalondo da iyi oynamışlar. 2012'deki Hollywood yeniden çevirimi öncesinde izlemek şart. Tom Cruise'un başrolde olacağı, yönetmenin de Cronenberg olacağı söylentileri var...

Spoiler vermeyeyim diye kısa yazdım ama izleyip anlamaz olursanız, tekrar uğrayın ve alttaki tabloya bakın, ama izlemeden bakarsanız karışmam...
Zaman Çizelgesi

Orijinal adı: Los Cronocrimenes / Timecrimes (Uluslararası Festival İsmi)
Türkçe adı: Zaman Suçları
Yönetmen: Nacho Vigalondo
Yapım yılı: 2007
Oyuncular:  Karra Elejalde (Hector), Nacho Vigalondo (Tesis Görevlisi), Bárbara Goenaga (Ormandaki kız), Candela Fernández (Clara)
Tür: Bilimkurgu / Gerilim
Yapım: İspanya
Dil: İspanyolca
Kişisel Puan (Kaan Kavuşan): 4 iyi.
Hangisini seven bunu da sever?: Primer.

Yorumlar