We Need to Talk About Kevin


We Need to Talk About Kevin, 42 yaşındaki İskoç, kadın yönetmen Lynne Ramsay'in Ratcatcher (1998) ve Morvern Callar (2002) yapımlarından sonraki uzun soluklu 3. filmi. Psiko-drama olarak nitelendirebileceğimiz bu yapım, Lionel Shriver'ın aynı isimli kitabının bir uyarlaması. Yapımlarının tamamı dram üzerine olan Ramsay, tıpkı Ratcatcher gibi 1998 yılında çektiği "Gasman" adlı kısa metrajlı filmi ile Atlantic Film Festivali'nde "Uluslarası En İyi Kısa Film" ödülünün de sahibi olmuş.

Hâlihazırda pek fazla filmi olmayan Ramsay'in benim açımdan ilk filmiydi. Genel tarz ve tekniğinden bihaber biri olarak ilk izlenim oldukça etkileyici. Olayı işleyiş ve çözümleme, tipik "giriş-gelişme-sonuç"tan farklı olarak, tadında "flashback"ler eşliğinde son ana kadar çözülmesi zor bir hale getirilmiş. Bolca tahmin üretmeye iterken, izleyiciyi son ana kadar hiç sıkmadan bağlıyor kendine.

Filme gelince; Eva Khatchadourian (Tilda Swinton) tam anlamıyla gününü gün eden genç bir yazar. Kendisi, giriş sahnesinde de görüldüğü gibi İspanya'nın Valencia şehrinin küçük bir kasabasında düzenlenen dünyaca ünlü "La Tomatina" yani Domates Festivali'nde omuzlardan inmeyen, kendi canının istediği gibi seyahetler eden,  -âmiyane tabirle- geniş bir hanım kızımız ve hayatından da fazlasıyla memnun. Lakin Eva, bir gün hiç hazır olmadığı bir durum sonucunda çocuk sahibi olur. Doğuştan potansiyel psikopat olarak doğan Kevin (Ezra Miller), aklı yavaştan ermeye başlayınca annesinin içten içe ona karşı istemsiz bir nefret beslediğini hissetmeye başlar. Rahatlık ve başına buyruk hareketlerden, maceraperest hayatından çıkmış, en sevdiği şehir olan New York'u terketmek durumunda kalarak kucağında bir bebek ile ev hanımı kısıtlığına hapsolmuş bir anne Eva. 

3 yaşında bir çocukken bile annesi ile iktidar çatışmasına giren Kevin, bütün ilgisini annesinin huzurunu kaçırmaya adamış, annesi kolunu kırana kadar ona "anne" bile demekten çekinmiş ve az da olsa içindeki tüm sevgiyi babasına göstermiş sorunlu bir çocuk.

Kevin'in büyümesiyle yaşanan tartışmalar ve olaylar aza indirgenmiş gibi gözükse de ne Eva anneliği henüz kabullenebilmiş ne de Kevin annesine olan yoğun sevgi-nefret karışımını dindirebilmiş. Eva ve kocası Franklin (John C. Reilly) oğulları ile ilgili sıkıntılı durumu çözememişken Eva bir kez daha istemsiz bir hamilelik süreci yaşamaya başlar. Celia, abisi eksenli sorunlu aile yapısına çıkan bir piyango sevinci yaşatır. Tamamen sağlıklı ve sorunsuz minik bir kız çocuğuna sahip olan Eva, Kevin ile hesaplaşmaktan kaçmak adına kızına daha fazla ilgi gösterir ve onu abisinin kirli şakalarından, psikopatlıklarından korur fakat 16 yaş doğum gününü çok farklı kılmak isteyen Kevin, yıllarca sakladığı kini ve nefreti annesine ince bir mesaj göndererek kutlar. 

We Need to Talk About Kevin, film esnasında ve sonunda sorunlu, sevgiden yoksun bir çocuğun bir psikopata dönüşümünü anlatır gibi dursa da dikkatle düşünüldüğü vakit anne olmayı kaldıramamış -hele ki Kevin gibi bir çocuğun annesi- Eva'yı anlatıyor diyebiliriz. Lynne Ramsay, ABD'deki sorunlu aile kültürü ile şiddet kültürünü beyaz perdeye oldukça başarılı ve etkili bir şekilde aktarmış. Kesinlikle izlenilesi.




  • Yönetmen: Lynne Ramsay
  • Yapım yılı: 2011
  • Oyuncular: Tilda Swinton ( Eva Khatchadoruian), John C. Reilly (Franklin), Kevin (Ezra Miller)
  • Tür: Dram / Aksiyon 
  • Yapım: Amerika - Büyük Britanya
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel Puan: 8.0 (10 üzeri)
  • İMDB Puanı: 7.7


  

Yorumlar