Uzun Süre 'Yenilmezler'


Radikal Kitap'ın Ağustos sayısında 'Kral Katili Güncesi'nin yazarı Patrick Rothfuss'un bir pozu vardı. (Aşağıda) Tişörtünde Star Wars fontuyla, 'JOSS WHEDON IS MY MASTER NOW' yazıyordu. Aldığım tarihten itibaren her gün üzerinde olduğu sehpa ve kendisiyle göz göze geliyoruz.

Buna karşın, Yönetmen Joss Whedon'in ilk projeleri maalesef neredeyse bir çığır açtılar. Maalesef diyorum, çünkü kendisi 'Buffy' ve 'Angel'ın yaratıcısı. Bu da belki de Alacakaranlıklar'a ve ergen vampirlere boğulmamızın sebebi. Fakat ardından gelen Firefly ve hatta Dollhouse dizisi; Firefly'in tek başına da izlenebilecek sonunu anlatan Serentity gibi kalite bir film gelince ısınmadım değil. Bu hayal gücü geniş adam önce Thor'u yönetecekti fakat The Avengers projesine dahil olmak amacıyla geriye çekildi ve yerini Kenneth Branagh'a devretti. Şimdi ise The Avengers ile rekor üstüne rekor kırıyor... En çok gelir elde eden film artık The Avengers. Yenilmezler, uzun süre yenilmezler yani.

Film 3 boyut teknolojisiyle çekilmiş. Bir Avatar derinliğinde olmasa da, 3 boyutlu olarak izlemeye değecek kadar güzel boyutlandırma var. Loki'nin (Tom Hiddlestone) Thor'un sonunda gittiği sürgün sırasında uzaylı bir ırkla ittifak kurmasının ardından, onlardan kuvvetli bir asa alıp onları Dünya'nın fethine iknâ etmesi ve planını uygulamaya koymasıyla olay örgüsü kurulmaya başlıyor. Gelen işgali durdurmak amacıyla haşin adamımız Nick Fury (Samuel L. Jackson) birkaç eski Vietnam gazisini (şaka!) topluyor. Kara Dul (Scarlett Johansson), Demir Adam (Robert Downey Jr.), Kaptan Amerika (Chris Evans) ve Hulk (Mark Rufallo), 'Yenilmezler' projesi dahilinde toplanıyorlar ve Loki'nin oyununa engel olmaya çalışıyorlar. Tabiî kardeşini adalet önüne çıkarmak isteyen sevgi dolu (!) abi Thor'un da dünyaya düşmesiyle arka koltuk beşleniyor. Hatta sonra Hawkeye (Jeremy Renner), "Beyler bir araya bende sıkışsam ya?" diye soruyor ve eğlencedeki yerini alıyor.

Patirck Rothfuss - Yazdan beri adamın bu
fotoğraftaki sakallarına taktım, o nasıl şekildir?
Efektler oldukça tatmin edici. Senaryo ise bu bir 'Kahramanlar toplanıyor' filminden beklenmeyecek oranda iyi (Memento demedik tabi). Loki'nin kurnazlığı, Hulk'un karizmatik öfkesi, Thor'un Nordik mizahı, Demir Adam'ın ironik (iron manic?) mizahı, Scarlet Johansson'un güzelliği derken akıp gidiyor film. Joss Whedon'un aksiyona talimli ve hayal gücü geniş yönetimi filme cuk oturanlardan. Özellikle karakterlere eşit miktarda süre tanınmış olması da hoş olmuş zannımca. Milliyetçilik tuzağına düşmemiş ve meselâ Kaptan Amerika'yı öne çıkarmamışlar (Çizgi romanlarda önde olduğu olmuştur ama artık tüm dünyaya sattığınız bir şey olunca milliyetçilik yapmak zaten akıl kârı değil).

Tasarımlar ve efekt kullanımı zaten çok güzel. Uzay gemisi tasarımları özellikle başarılı. Daha önceki Marvel uyarlamalarında gördüğümüz yan karakterleri görmek de hoş bir etki yaratmıyor değil. (Gwyneth Parltrow, Stellan Skarsgaard, hatta Natalie Portman da sayılabilir)

The Avengers popcorn sineması için gerçekten iyi bir örnek. Kolanızı höpürdetir, mısırınızı yerken, gayet yüksek keyif alabilirsiniz. Ben ikisini de yapmadan zevk alabilenlerdenim. Bir-iki defa daha izlerim, zannediyorum.
("Sana puanım 5 üzerinden 4 kanka")

  • Orjinal adı: Avengers
  • Türkçe adı: Yenilmezler
  • Yönetmen: Joss Whedon
  • Yapım yılı: 2012
  • Oyuncular: Robert Downey Jr. (Demir Adam-Tony Stark), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johansson (Kara Dul-Natasha Romanoff), Chris Evans (Kaptan Amerika-Steve Rogers), Mark Ruffalo (Hulk-Bruce Banner), Jeremy Renner (Hawkeye-Clint Barton), Tom Hiddlestone (Loki), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Clark Gregg (Ajan Phil Coulson), Cobie Smulders (Ajan Maria Hill)
  • Tür: Fantastik / Çizgi Roman Uyarlaması
  • Yapım: ABD
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel puan: 4

Yorumlar

anilka23 dedi ki…
en güzeli arada salak bi' aşk hikayesinin olmamasıydı. diğer marvel filmlerinde çok sık oluyordu şu aşk bıdı bıdısı. bu arada 5 üzerinden 4.5 :)
Dejan dedi ki…
aynen buna da katılıyorum.
Udeh dedi ki…
Güzell..