Baskın basanındır!

Güneydoğu Asya'nın bağrından Endonezya'dan kopup gelen The Raid: Redemption, son yıllarda çıkan aksiyon filmleri arasında elle tutulur işlerden birisi kesinlikle. İzlerken hiç düşündürmeyen, hiç yormayan ama her sahnesinde adrenalin salgılayan bir film. Konu; bir SWAT timinin, azılı bir mayfa üyesini almak için çok katlı bir apartmana girmesinin ardından, mayfa üyesinin 'bir şekilde' olayı haber alması ve herkesin eline bir pala veya bir silah tutuşturup bu adamları özel timin başına belâ etmesinden ibaret...

Filmde; 80'li yılların bol tekmeli, yumruklu kung-fue filmleri adeta bir bilgisiyar oyunu mantığıyla seyirciye gösteriliyor. Her katta birbirinden belalı adamlar. Ters ninja kuralı da (ne kadar çok rakip varsa, o kadar kolay öldürülür) işlemde tabiî ki. Başroldeki Iko Uwais'in kurduğu koreografiler oldukça başarılı, hiçbir sahnesinde temposu düşmüyor, hiçbir saniyesinde sırıtmıyor. Yayan Ruhian (ki gerçekte Endonezya Başkanı'nın korumalığını falan yapmış zamanında) oldukça iyi tekmeler-yumruklar gösteriyor. Tabi burada 'cut' geçişleri oldukça uygun kullanan Galli yönetmen Gareth Evans'ın başarısından da bahsetmek gerek. Çoğu Endonezyalı oyunculardan oluşan "Baskın" özellikle de video devrinden kalma dövüş filmi tutkunları iyi bir adres.

Bir de nedendir bilmem; -belki de Asya sempatimden- bir Hollywood oyuncusunun yapması durumunda oldukça klişe görünecek bazı hareketler, filmde ölçülü bir oyunculukla desteklenince klişe o kadar göze batmaz olmuş. Örneğin bir yerde,'silahları bırakıp erkek gibi dövüşme' sahnesi var filmde. Ama bir gram rahatsız olmadım, hatta o teklife girişen adamın bunu yapabileceğine inandım. Başka bir film bunu yapsa saniye başına 3 küfür yerdi...

Sonuçta; film adrenalin yüklü ve oldukça erkek zevklerine hitap ediyor; kız arkadaşınızın seveceğini zannetmeyin! 'Ucuz' sayılabilecek ama kendi alanında kaliteli bir film Baskın. Bu arada Hollywood sömürücülüğü boy göstermiş ve yeniden çevrimin çekimlerine başlamışlar bile. Şu anki imdb notu 7.9.



Orijinal Adı: Serbuan maut (The Raid: Redemption-uluslararası adı)
Türkçe adı: Baskın
Yıl: 2011
Yönetmen: Gareth Evans
Oyuncular: Iko Uwais (Rama), Donny Alamsyah (Andi), Joe Talsim (Jaka), Pierre Gruno (Wahyu), Yayan Ruhian (Çılgın İt), Ray Sahetapy (Tama)
Tür: Aksiyon / Dövüş
Ülke: Endonezya / ABD
Hangisini seven bunu sever?: Ong-Bak

Yorumlar