Yedinci


Evvelki gün öğle saatlerinde İletişim Yayınları'nın Twitter hesabının attığı bir twit ile her yer bir anda hareketlendi. Retweetler ve EkşiSözlük entryleri ile yarım saat-bir saat aralığında -alakalı olan- herkes, Eylül ayında yeni bir İhsan Oktay Anar kitabının piyasaya çıkacağını öğrenmişti.

Anar'ın son kitabı Amat, bildiğiniz gibi 2007'de yayımlanmıştı. Ortada 5 yıllık bir bekleyiş var. Amat çıkmadan önce de 7 yıllık bir boşluk vardı, ki bu zaman dilimi daha zorlu geçmiştir. Çünkü o yıllar içinde Puslu Kıtalar Atlası önce deyim yerindeyse "kulaktan kulağa", sonrasında da internetin yardımıyla çok kişi tarafından okunmuştu ve diğer iki kitabın da yardımıyla beklentili bir okur kitlesi oluşmuştu.

Yeni kitap, zaten merak ediliyorken, konulan isim de buna katkıda bulunuyor. Muhtemelen "Yedinci Gün" ile, Tanrı'nın Dünya'yı 6 günde (ya da başka bir zaman birimi) yarattığı inancına gönderme yapılıyor. Zaten romanlarını hep bir tarihi atmosfer üstüne kuran Anar, yeni kitapta dine konulara da el atacaksa, bu bazı okurlar için daha da kışkırtıcı olacaktır.

Tam olarak 3 Eylül'de satışa çıkacak olan Yedinci Gün, yıl bitene dek edebiyat dünyası'nın en çok konuşulan kitabı olmaya aday. Kapaktaki çizimin İhsan Oktay Anar'a ait olması da hoşa giden bir ayrıntı.

Son olarak bir de medya eleştirisi yapalım haddimiz olmadan. Haber yayıldıktan sonra haliyle haber ve kültür-sanat siteleri hemen bundan bahsetti. Ama dikkatimi çeken, Radikal ve Ntvmsnbc'nin, haberi sitelerine girerken tamamen tanıtım metninden kopyala-yapıştır yapmaları oldu. Muhtemelen başkaları da vardır. Okuru salak yerine koyuyorlar.




Edit: Artık okur talebinden midir bilinmez, tarih öne çekildi ve 25 Ağustos'ta kitabın satışına başlandı. Eklemiş olalım.

Yorumlar

Dejan dedi ki…
bülten geçiyorlar abi maillere. aynısını kullanmışlar, bana da geldi mail.