Seeking a Friend for The End of the World / İlk ve Son Aşkım (2012)

Dünyanın sonu gelse ne yapardınız?


Bir fikre göre insanlar ikiye ayrılır: Dünyanın sonu gelecekmiş gibi yaşayanlar ve dünyanın sonu hiç gelmeyecekmişçesine yaşayanlar... İlk grup kendini üzüntüden paralarken, ikinci grup az vakti olduğunun farkında olarak eğlenceye dalar.

'Seeking a Friend for the End of the World-İlk ve Son Aşkım', dünyanın sonu yaklaşırken iki gruptan insanın da hüsran ve sevinçlerine ortak olmaya çalışıyor. Film, komediyle karışık tabiatına rağmen oldukça duygusal anları da beyaz perdeye yansıtmayı başarıyor.

Oyunculuk ve senaristlik geçmişi olan yönetmen Lorena Scafaria'nın ilk yönetmenlik denemesi oldukça yaratıcı bir konu etrafında şekilleniyor. 'Matilda' isimli bir dev bir meteor dünyaya yaklaşmakta ama kimse bir şey yapamıyor. Halk gelmekte olan kıyameti kabullenmiş. Herkes farklı bir telden çalıyor. Panik anında, pek sevmediği karısı kendini terk eden Dodge'un, ilk aşkının peşine düşmesi de 'hain' Matilda yüzünden.

SORU VAR, CEVAP YOK
Biz, bu olay karşısında; pek tanışmazken yakınlaşan Dodge (Steve Carell) ve komşusu Penny'nin (Keira Knightley) beraber çıktıkları yolculukta, ilk aşkın ve aile özleminin peşinde dolanırken aslında meraklı gözlerle etrafa bakan çocuklar gibi bazı sorularımıza cevap bulmayı umuyoruz. Fakat filmin bunu vermeyecek kadar naif olduğunu da bilerek...

Yönetmen ve senarist Scafaria, sanki bir yapbozun bulunmayan parçasıymış gibi metnin içinde saklanırken, gizli kalmış ama göremediğimiz bir noktadan bize, 'Acaba dünyanın sonu gelseydi neler yapardınız?' sorusunu soruyor.

Örneğin sonu gelmekte olan bu dünyayı Dodge'un yakın arkadaşı Warren gibi Titanic olarak mı görürdünüz, yoksa karısı Diane gibi başka fırsatlara açılan bir 'Nuh'un Gemisi' olarak mı? Her şeyi boş verip eğlenceye mi yoğunlaşacaksınız, yoksa eski ordu mensubu Speck gibi insanlığı kurtarmak için bir sığınak kurup içine yiyecek mi depolayacaksınız? Her zaman yaptığınız şeyleri bir kere daha yapmak mı sizin için daha değerli olacak, yoksa hiçbir zaman yapmaya cesaret edemeyeceğiniz şeyleri yapmaya mı yelteneceksiniz? Sevdiklerinizle mi birlikte olmak isteyeceksiniz, yalnızlığı mı tercih edeceksiniz? Yoksa sahip olduğu tek şey işi olan Dodge'un patronu gibi dünyaya son bir selam çakmak için sonlarını bekleyen üzgün işçilerinize terfi mi önereceksiniz!

KABULLENİŞİN HİKAYESİ
Bu tarz 'dünyanın sonu' senaryolarını genellikle karanlık ve kasvetli olarak görsek de, Scafaria bu meseleye aydınlık bir vizyonla yaklaşıyor. Kendi yazdığı bu hikaye, aslında bir aşk hikayesi olmaktan çok; aşkı arama, umut ve kabullenişin hikayesi.

Dünyanın sonu geliyorsa insanoğlunun buna yapabileceği çok az şey olacak, bunu biliyor Dodge. Tek seçim aslında güneşin vahşeti gözlerimizi yakacak diye ağlamak ve güneşin erdemi içimizi ısıtmıştı diye mutlu olmak arasında...


KİMYA TUTMUŞ
Filmin ikilisi Steve Carell ve Keira Knightley arasındaki kimyanın oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra Steve Carell'ın gerçek hayattaki eşi Nancy Carell da filmde Dodge'u terk eden Linda'dan başkası değil...

Bu arada filmin tek sürprizi Nancy Carell de değil. Yol filmlerinde sıkça karşılaştığımız gibi birçok ünlü isim ara sıra 'bir arkadaşa bakıp çıkıyorlar.' 'Manhunter-İnsan Avcısı' filminin yıldızı ve CSI salgınını başlatan adam William Petersen; 'The OC'den tanıdığımız Adam Brody ve usta oyuncu Martin Sheen filmin içine güzel tatlar katıyorlar. 

Kendi klasmanında senenin, hatta son beş senenin en iyi filmlerinden biri denebilir...

KAAN KAVUŞAN
kaan.kavusan@aksam.com.tr
  • Orjinal adı: Seeking a Friend for the End of the World
  • Türkçe adı: İlk ve Son Aşkım
  • Yönetmen: Lorena Scafaria
  • Yapım yılı: 2012
  • Oyuncular: Steve Carell (Dodge), Keira Knightley (Penny), Connie Britton (Diane), Martin Sheen (Frank), Adam Brody (Owen), Melanie Lynskey (Karen), William Petersen (Kamyoncu), Derek Luke (Speck), 
  • Tür: Romantik Komedi / Drama / Komedi
  • Yapım: ABD
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel puan: 4. 

Yorumlar

gülş dedi ki…
adam brody gossip girl değil de onun da bir jenerasyon öncesi olan the oc'de rol alıyordu aslında :)
Dejan dedi ki…
eve evet. The OC tabiî ki. Gossip girl derken bile The OC'ydi aklımdaki.