Looper / Tetikçiler (2012)


ZAMANIN KISKACINDA: TETİKÇİLER

Bilimkurgu ve aksiyon sevenler için bu hafta ‘Looper-Tetikçiler’ filmi en iyi seçenek olarak görünüyor. Film, zaman yolculuğunun açmazlarını kendi kurallarını koyarak aşarken, aksiyonu da pek düşürmeyerek gişe yolunda kendine büyük avantaj sağlıyor.


Kaan KAVUŞAN
kaan.kavusan@aksam.com.tr

Yönetmen Rian Johnson’ın yolu, ilk uzun metrajı ‘Brick-Asi Gençlik’te başrolü vermeyi uygun gördüğü Joseph Gordon-Levitt ile bir kere daha kesişiyor. Brick, JGL olarak anılan Joseph Gordon-Levitt’in, komediyi bir süreliğine bıraktığı dönemlerde, oyunculuk gücüne inanan Rian Johnson’la iyi arkadaş olmasını sağlamıştı. Bunun üzerine oyuncu, Rian Johnson’ın ikinci filmi ‘The Brother Bloom-Bloom Kardeşler’de de kısa bir rolde görünüp ‘bir arkadaşa bakıp çıkmıştı’. Şimdi ikili bambaşka tonda bir filmde üçüncü kez tekrar birleşip ‘Voltran’ı oluşturuyor ve ‘Looper-Tetikçiler’le karşımıza çıkıyorlar. Diğer başrol oyuncusu Bruce Willis ise üçüncü kez ‘kendi gençliğiyle karşılaşan adam’ı oynuyor.

2044 yılında zaman yolculuğu henüz icat edilmemiştir. Ama 30 yıl içinde edilecektir… Geleceğin mafya liderleri, yasaklanan zaman yolculuğunun kontrolünü ele geçirmiştir. Kurtulmak istedikleri biri olursa, kurban 30 yıl geriye, 2044’e gönderilmektedir ve hazırda bekleyen bir tetikçi onları öldürmektedir. Tetikçi en sonunda gelecekten gönderilen yaşlı halini öldürerek ‘döngüsünü’ tamamlayacak ve 30 yıl boyunca çok zengin bir hayat sürecektir.

Joe da bu tetikçilerden biridir. Kurbanını beklerken, gelen kurban alışılageldiğinin aksine kafasında çuval geçirilmiş olmadan, elleri bağsız bir şekilde karşısında beliriveriyor. Joe kurbanın yaşlanmış olan kendisi olduğunu anlıyor, tereddüt ediyor ve olaylar gelişiyor...

KENDİ KURALLARI VAR
Film ‘geçmişte yaptığımız bir hareketi değiştirmeye kalkarsak, kendimizi de değiştiririz’ tezini savunarak, devamlılık konusunda fazla açık vermiyor. Bu aşamada zamanın gerisine ve ilerisine gidilebilecek bir kavram olduğunu, yapacağımız her şeyin de geleceğe etki edeceğini varsayarak hikâyesini kuruyor. Örneğin; geçmişte olmayan bir yaranın oluşumuna sebebiyet verirseniz, şimdiki haliniz de bundan etkilenir. Çünkü siz geçmişe dönmüş olsanız bile zaman akmış, aslında sizin geleceğiniz olmuştur. Bunları beyaz perdede görmek de seyredene keyif veriyor. Zaman yolculuğu şu an için bir fanteziyse, o zaman filmlere de kendi fantezilerini ve kendi zaman yolculuğu kurallarını koyma özgürlüğü vermek gerekiyor.

Fazla ‘zaman açmazı’ olmayan bu incelikli senaryo, Emily Blunt’ın daha yarısını okuduğunda, hangi rol için düşünüldüğünü bilmeden filmde yer almayı kabul etmesine sebep olmuş.


EVET, O ADAM, O!
Filmdeki Tetikçi Joe karakterinin genç halini Joseph Gordon-Levitt, yaşlı hâliniyse Bruce Willis canlandırıyor. Filmin hemen başında Gordon-Levitt’i görecekseniz. ‘O mu acaba?’ diye düşüneceksiniz. Hiç düşünmeyin, o. Bruce Willis’in gençliğini canlandırıyor olması sebebiyle bir hayli plastik makyaj yapılmış. Ayrıca JGL, rolüne hazırlanırken izleyebildiği kadar Bruce Willis filmi izlemiş ki, mimiklerine hâkim olabilsin.

Bu iki oyuncu dışında, Jeff Daniels, Emily Blunt ve Noah Segan da (kovboy karizmasıyla) filmin oyuncu kadrosunda yer alıyor.

“İyi bilimkurgu, insanı anlatan bilimkurgudur” der pek çok bilimkurgu yazarı. Filmde işin ‘insan tarafı’ da es geçilmemiş. Yaşlı Joe ile genç Joe arasında büyük fark var. Bir zamanlar kendi olan ve ‘kendisi gibi düşüneceğini’ beklediği genç Joe, farklı bir adam. İki Joe da ‘diğer kendisinden’ pek hoşlanmıyor. Her türlü içsel değişiklik zaman, mekân, hisler gibi yan unsurlara bağlı olduğunu gösterircesine, iki adam (aynı adam) birbiriyle çatışıyor. Ayrıca insanların yapabilecekleri fedakârlıklar üzerine edeceği bir iki lafı da var filmin.

TEKNOLOJİYE TAPMIYOR
60’ların başında bilimkurgunun ‘teknolojiye taptığını’ iddia eden J.G. Ballard dünyalı teknolojinin bilimkurgu yapmaya yeterli olduğunu söylerken haklıydı. Rian Johnson da aynı fikirde olacak ki, resmettiği 2044’te çok değişik ve yabancı bir dünya yok. Sadece fakir-zengin arası uçurum tavana vurmuş. Durum ‘biraz daha’ kötü ki, bu yakın geleceği izlediğimiz hissiyatını başarılı bir şekilde artıyor.

İnsanlar artık para verdikleri şeylerin ‘yeni şeyler’ olmasını istiyor. Bunun sinema salonlarındaki karşılığı da yüksek imdb notunu (8.2) hak eden Looper olabilir pek tabi. Son dönemlerin en orijinal fikirlerinden biri.


  • Orjinal adı: Looper
  • Türkçe adı: Tetikçiler
  • Yönetmen: Rian Jordan
  • Yıl: 2012
  • Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Jeff Daniels, Noah Segan
  • Tür: Bilimkurgu / Aksiyon
  • Yapım: ABD
  • Dil: İngilizce
  • Kişisel not: 4 (iyi)

Yorumlar