Kafes



-- Peki, 1965'te enişteniz Victor Castro ile birlikte kurduğunuz SineReklam'a gelelim... O şirketi ne amaçla kurmuş, neler yapmıştınız? Ve sonra ne oldu o şirkete?

-- Sinereklam'a ortak olarak girdiğimde eniştem şirketi çoktan kurmuştu. Sinereklam sinema salonlarına reklam filmleri dağıtıyordu ve dönemin en büyük reklam şirketleri ile çalışıyordu. Örnek vermem gerekirse; Manajans, Grafika... Aynı zamanda Vedat Ar'ın Osmanlı Bankası için çektiği belgeselleri de dağıtıyordu. O yıllarda reklam filmciliği altın çağını yaşıyordu. Filmden önce gösterilen reklam filmlerinin süresi bazen yarım saati buluyordu. Bu yüzden de bazen film makaslanıyordu, gösteri saatlerini tutturabilmek için! Ve seyircilerden gelen itirazları engellemek için sinema gişelerinde reklamların başladığı saat ile filmin başladığı saat ayrı ayrı gösteriliyordu. İşler iyi gidiyordu ama televizyon düzenimizi bozdu, televizyon reklamlarına giremedik.

(Bir Levanten Şövalye "Giovanni Scognamillo Kitabı", İş Bankası Yayınları, sf. 192)

Hadi günümüzde var da, "Tüketim toplumu" hadisesi başlamadan, reklamlar her yeri sarmadan önce de bir dönem bunların yaşanmış olması çok ilginç.

Yorumlar