Riba


93 basımı bir YKY kitabının arka, en son sayfaları. Bazı yayınevleri, kitaplarının arka sayfalarında, ilerde çıkacak kitapların haberini verir, malum; eğer yakınlarda çıkacaksa, kapağı filan da konur. Bu da ona benzer, ama daha ayrıntılı: Çıkmış olanların yanındaki kutucuk, dolu; henüz çıkmamış, yakında yahut bir zaman sonra çıkacak olanlarınki ise boş. Güncel takip halindeki okur için hoş detaylar. Onun haricinde de, genel olarak yayınevinin ne işler peşinde olduğuna dair malumat.

Henüz çıkmayanlar arasında çok dikkat çeken iki isim var:

1. "Kaybolan", Georges Perec
2. Joyce Kitabı, haz. Hamdi Koç

Perec'in belki en önemli kitabını (ilk olmasa da) yayımladıklarını düşünürsek, La Disparition için de girişimde bulunmaları, olağan. Ki yıllar sonra kitap Ayrıntı'dan çıktığında, arka kapak yazısını yazacak kişi de, o dönemde YKY'nin başında olan Enis Batur...

Hamdi Koç'un Joyce ile "arasının iyi olduğunu", bizzat kendisinin okuduğum röportajlarından hatırlıyorum. Ki etraftaki biyografik bilgilerine bakınca da "Joyce çevirileri yaptığı" yazıyor --Joyce'tan "neyi" çevirdiğini bulamadım. O yüzden, en azından Joyce'a yakınlık duyan birinin eline verilmiş "Joyce Kitabı". Ama şu gün itibariyle böyle bir kitabın varlığı hakkında hiçbir bilgi yok elimizde. 1996'da okurla buluşacak olan Ulysses'ten önce Joyce'u ülkeye tanıtacak, şöyle işe yarar bir kaynak ortaya çıkarmak mı istendi, düşününce mantıklı. İlginç bir nokta, Joyce Kitabı'yla aynı kategoride yer alan Balzac Kitabı'nın basılmış olması.


Yorumlar