Şiirsel Şiddet



(...)

Arabeskin, köylerden gelip kentlerin kıyısında yaşayanların, "ne kentli ne köylü" olanların müziği olarak tanımlanması genel kabul görüyor, ama realite pek öyle değil galiba. Orhan Gencebay'ın kentli olması bir yana, arabesk başlangıcından beri Anadolu'da, şehirlerde olduğu kadar, köylerde de popüler...

Orhan Gencebay kentli olabilir. Tıpkı Bob Dylan'ların da kentli olup kırsal müzik yapmaları gibi. Bu gayet normal. Arabesk tıpkı rap gibi otantik bir müzik. Ama rap'in de nötrleşmesi söz konusu... Arabesk lümpenlerin müziği olabilir.

(...)

Kendini jiletleyen Müslümcüleri gördüğün zaman ne düşünüyorsun?

Bilemiyorum tabii. Tasvip edilmez bir şeydir de diyemeyeceğim. Henüz hedefini görmemiş bir isyan, dışsallaşan bir öfke var orada. Onu kendi bedenine yansıtıyor. Şiirsel bir şiddete dönüşebilir o insanların öfkesi.

Rap'te o şiirsel şiddet var mı?

Var, kesinlikle var. Rap, siyah müziğin geldiği en önemli yer. Arabeskin rap'le kaynaşması gerekir aslında. Rap'in içinde atonal bir şey de var, çok ileri bir müzik. Pop müziğe atonaliteyi getiriyor, melodiyi yok ediyor. Sistemin temelini dinamitleyen bir şey. Bir de, pre-modern bir yönü var, siyah vaizlerin vaaz verme şekline benziyor. Rage Against The Machine'in söyleyiş tarzında da rap var. Öfkeyi çok şiirsel bir şekilde ifade ediyor.

(...)

Gazi Mahallesi'nde polis takır takır insanları taradığında Crunch'çılar buna "fuck you" diye mi tepki gösteriyorlar?

Belki söz o kadar çok önemli değil. Müziğin kendisi önemli. İlle ingilizce yapacaklar diye bir şey yok. Ama ille Türkçe yapmaları gerek diye bir şey de yok bence.

Arabeskle rap nasıl kaynaşacak sence?

Bir sonraki albümü Türkçe deneyebilirler. Ve ayrıca, rap'le arabeski buluşturan adam da İngilizce söyleyebilir.

(...)


Rap için 'siyah vaizlerin geleneğinden' bahsettin. Yerli rock'un, rap'in bakacağı yer de aşık geleneği olamaz mı? 

Kültürel muhalefet geleneğinin bir parçası olarak kabul edilebilir. Çok farklı gibi görünen iki şeyin yan yana durabileceğini düşünüyorum.

...

Roll, sayı 42, Halil Turhanlı röportajından. Rap, arabesk ve muhtemel arabesk-rap birlikteliği hakkında dikkat çekici sözler, tahminler. Şahsen arabesk ve rap arasındaki ilişkinin, ciltler tutacak kadar derin analizlere değecek bir alan olduğunu düşünüyorum. Belki bir gün yapılır.

Belki ingilizce arabesk-rap olmadı ama, almancası var sayılır, biliyoruz. Hem de epey tutanından.




Yorumlar