Çeviri: Hip-Hop'ın Doğduğu Parti



1973 yılının 11 Ağustos günü gerçekleşen bir olay, Hip-hop tarihinin başlangıcı sayılabilir. New York, Bronx'ta, Sedgwick Caddesi 1520 numarada verilen bir yaz partisi, yüzyılın en önemli müzikal akımlarından biri hâline gelecek olan hip-hop'ın doğduğu yer olacaktı.

O günlerde Bronx'ta okul vakti yaklaşıyordu ve Cindy Campbell da ilk gün en etkileyici kız olma peşindeydi. Mahalledeki diğer kızların civardaki mağazalardan alışveriş yapacağını biliyordu ve  sınıfındaki bir kızla pişti olma düşüncesi onu rahatsız etti. Cindy gardrobunun öne çıkmasını istedi ve bunun için Doğu Yakası butiklerine bakmaya niyetlendi.

Bir işte çalışmadığı ya da zengin ebeveynlere sahip olmadığı için Cindy, istediklerine sahip olmak için bu parayı kendisi bulmak zorunda kalacaktı. Aklına harika bir fikir geldi: Bronx'taki apartmanın boş bir bölümünde 'Okula dönüş' partisi vermek. DJ olarak da 'Kool Herc' adıyla sahne alan kardeşi Clive'i ayarladı ve gün seçildi.

'Bir Kool Herc partisi' yazılı, iyi vakit geçirmek adına girişin hanımlar için 25 sent, erkekler içinse 50 cent olduğunu yazan el yapımı ilanlar, şehrin her yerinde uçuşuyordu. Parti günü geldiğinde, tam 300 kişi oradaydı.




O günden önce DJ Kool Herc, New York ortamlarında tanınmış bir isim değildi. 1973 yılında partilerde hâlâ Soul Train programında çalınan şarkılar ve disko topları temel alınıyordu ve B-Boylar ile break beat'ler henüz ortaya çıkmamıştı. Herc'ün o günkü seti, 70'lerdeki herhangi bir ev partisinde duyabileceğiniz her şeyin tam zıttıydı. Herc, ortamı hareketlendirmek ve milleti dans ettirmek için o dönemde müzik marketlere hakim olan saykedelik rock ve ana akım disco-pop yerine Jimmy Castor Bunch'tan James Brown'a kadar uzanan bir çizgide funk ve soul çalmıştı. Bu bir ilkti: Şehrin varoşları için yaratılmış alternatif bir disko dünyası. Bu yeni bir Rönesansın başlangıcıydı, ama bu kez Bronx'tan çıkıyordu.

İlk Kool Herc partisi, Hip-hop'ın oluşmasını sağlayan domino etkisini başlatan olaydı. Her ne kadar müzik henüz ortaya çıkmamış olsa da, bu tip partilerle birlikte New York'ta olan-bitenden farklı bir ortam oluşuyordu. Kool Herc; break dans, graffiti, scratch ve rap'in ortaya çıkacağı bir evren yaratmıştı. Bu parti olmasa, hip-hop ateşinin yanmasını sağlayan o kıvılcım ortaya çıkmayacaktı. Eğer Cindy Campbell'ın birkaç dolar daha fazla paraya ihtiyacı olmasa, New York'un bu ünlü partilerinden ilhamla söz yazdığını söyleyen ünlü sanatçılar, mikrofonu ellerine alırlar mıydı? Bu parti, her ne kadar gözardı edilse de, gezegenimizdeki yaratıcı güçlerden biri hâline gelen bir yaşam tarzının başlangıcıydı. Onsuz, toplum nerede olurdu, kim bilir.



(Orijinali için şuradan.)

Yorumlar