Replikas Hakkında

 



Replikas'ın grup olarak kaydedip dinleyiciyle buluşturduğu son ürünler, 2013'ün Kasım ayında İstanbul Modern'in 'Hitchcock 9' isimli etkinliğinde, Blackmail filmiyle eşzamanlı olarak çalınan şu 7 şarkıydı. Bu yedi şarkılık toplamı da bir albüm saymışlar ve Alfred Hitchcock's Blackmail ismiyle 2014'ün 24 Şubat'ında yayınlamışlardı. Önceki yıl EP No: 1 çıkmıştı. Bu EP ile birlikte Köledoyuran ve Dadaruhi'nin remastered versiyonlarını da içeren bir box set çıkarmışlardı. Ondan önceki yılın başlarında da bir 'köklere saygı' albümü olarak nitelendirilebilecek olan Biz Burada Yok İken piyasa çıkmıştı. Yani faal olduklarını bildiğimiz son 3 yılda, dinleyicilerin epey hoşuna gidecek ölçüde bir verim var ve üçü de farklı farklı üretimler. Bunun ardının gelmediğini düşündüğümüzde bir yandan da üzücü tabii. 2010'dan bu yana grubu dinleyen biri olarak, Biz Burada Yok İken ve EP No: 1 sonrasında hep bir haber bekledim ama, o arada bir baktık ki tâ 2021 gelmiş. 

Grupla alakalı son hareket belirtisi, Netd'nin güzel projesi Evden Uzakta'nın 18. bölümü için 2014'ün başında yaptıkları kayıt. Bu performansı vaktiyle izledim ama link veremiyorum, çünkü ne Youtube'da, ne Netd'nin kendi sitesinde yok. Diğer sanatçı ya da grupların videoları var etrafta ama Replikas'ınki görünmüyor -- sildirdiler mi acaba, diye de aklımdan geçmiyor değil. 

Bundan sonrası ise yok. Epey bir bakınmama rağmen, 2014 ve sonrasında grubun toplu hâlde verdiği bir röportaja rastlayamadım internette. Son röportajlar şu ve şu olsa gerek. Grup elemanlarının verdiği tekil röportajlara bakarsak, Temmuz 2014'te Gökçe Akçelik, şu röportajın son sorusuna verdiği cevapta grubun halen hayatta olduğunu belli eden cümleler kurmuş. İlave olarak Ekşi'de ilk "Sanırım tarih oldular" tiviti 2016'nın ortasında gelmiş. Yine Akçelik, 2018 yılı başlarında verdiği şu röportajda, grubun durumuna ait hiçbir şey söylemiyor. Barkın Engin, 2019 ortalarında verdiği şu röportajda geri dönüp dönmeyeceklerine dair soruya "Maalesef kişisel olarak çok mümkün görmüyorum" diyor. Mart 2020'de Back To The Sound'a verdiği röportajda ise grupla alakalı hiçbir şey söylemiyor.  Zaman içinde bir vesileyle, bir yerlere konuşurken lafı geçerse, biraz daha aydınlığa kavuşur belki bu durum. 

Grup, o arada, hiç beklenmedik bir şekilde popülerliğini artttırdı aslında. Pek meşhur dizimiz Çukur'un, grubun Yaş Elli ve Bozuk Düzen isimli şarkılarını dizide kullanması, hiç hesapta yokken isimlerini duyurdu. Bozuk Düzen o kadar değil ama, Yaş Elli'nin hem Youtube, hem de Spotify dinlenme sayıları inanılmaz: An itibariyle Spotify'da 4 milyona yakın, Youtube'da ise dört-beş farklı hesapta 7 milyona yakın bir dinlenme söz konusu. Spotify'da diğer tüm Replikas şarkılarını toplasanız herhalde 4 milyon dinlemeyi bulmaz. Öyle bir etki. Bu tabii, grubu eskiden beri bilen/tanıyan/dinleyenleri biraz sinir edecek bir gelişme, ama sektör/piyasa her şeyi malzeme etmeye meyilli olduğu için, grup da dağılıp gittiğinden, iyi tarafından bakmak zorundayız. O anlamda, şu ve şunun gibi örneklerin varlığını bilmek güzel. 

 

***


Replikas'ın son döneminden bahsetmişken, atlayamayacağımız bir nokta var. 2011 gibi, TRT 1'de Sessiz Olmaz gibi bir müzik-belgesel programı vardı. O dönemde olmasa da biraz sonrasında haberdar olmuştum ve birkaç bölümünü indirmiştim. İyi ki öyle yapmışım, çünkü şu anda koca internette, Selim Sesler bölümü haricinde bu belgesel serisinden eser yok. İnanılmaz. Buraya yükleyeyim mi diye düşündüm ama başımıza bela alırız falan şimdi. Diyeceğim, böyle önemli bir grupla ilgili, merak edip araştıracak olsanız, belgesel namına yalnızca bu iş var -- ki eski Roll ekibi hazırladığı için, gayet iyi yapım. Ama o da ortalıkta yok. Şurada belgeselden bahseden bir yazı var. 

Avaz albümünün yapım sürecinde çekilen görüntülerden oluşan ufak bir belgeselimsi var. Normalde albümle mi verildi bilmiyorum. O videoyu Selçuk Artut'un hesabında bulmak mümkün. Ki Selçuk Artut'un Youtube hesabı, grubun internetteki arşivi açısından çok önemli. Ayrıca grubu özleyenler için de bir nebze olsun hasret gidermeye yardımcı olabilecek kayıtlar. Kendisi 2-3 yıldır eski videoları paylaşıyor. Hele de son bir yıldır paylaştıkları, inanılmaz önemli materyaller: Konserler, performanslar, radyo röportajları, deneysel işler...

Ek olarak, SoundCloud hesapları halen açık ve farklı dönemlerden bir grup kayıt oradan paylaşılmış durumda. Resmî site de açık ve bu parçalar orada da yer alıyor. Yani bunlardan haberdar olmayan Replikas hayranları için, yeni albüm etkisi yaratmasa da, bünyeye iyi gelecek bazı güzellikler orada duruyor -- şimdilik en azından.

Grubun 2010 yılından güzel bir röportajıyla da postu bitirelim. Sözü bağlayacak bir yer yok. Her şeyin bir sonu var. Sessiz-sedasız ortadan kaybolmaları, ve hattâ grup üyelerinin sonraki söyle(me)dikleri ve tutumları, sürecin hoş sonlanmadığına işaret. Klişe ama, bu ülkede 20 yıla yakın böyle müzik yapıp ayakta kalmak zaten zor iş. Onları dinleyerek ve müteşekkir kalarak varlıklarını devam ettirebiliriz ancak. 




Yorumlar